Jean Francois Rauzier - Bibliothèque

maandag 1 maart 2010

Virussen als glaskunst

Luke Jerram creëert glas sculpturen van virussen om stil te staan bij de impact die deze virussen hebben in de hele wereld. Bewust heeft hij deze virussen gemaakt van glas, dus kleurloos als tegenhanger van de soms mooi gekleurde plaatjes die de medicijnenindustrie afbeeldt van diezelfde ziektekiemen.
Het resultaat is een contrast tussen de verwoestende aard van de virussen zoals HIV, e-coli en SARS en fluenza die wereldwijd enorm veel slachtoffers maken en de schoonheid van de modellen in glas.
De ontwerpen van Jerram zijn uitgevoerd door de glasblazers Kim George, Brian Jones en Noman Veitch. Ook werkte hij samen met virologen van de Universiteit van Bristol.
De glas sculpturen zijn ongeveer een miljoen maal groter dan de werkelijke virussen en zijn inmiddels over de hele wereld tentoongesteld.
Om een idee te krijgen hoe klein bijv. een E-coli virus in werkelijkheid is klik dan hier en vergroot de afbeelding op de betreffende site d.m.v. het schuifje onder de afbeelding.
Enkele schitterende foto’s van de glas sculpturen gevonden op de web 2.0 site 2leep.com die ik in de potlodenkunstblog van gisteren al noemde. Meer foto’s zijn te vinden op de site van Luke Jerram zelf.
E-coli virus

E-coli virus (detail)

HIV-virus

SARS-virus

Mexicaanse griep-virus

Mexicaanse griep-virus (detail)

2 opmerkingen:

Josien zei

Toch wel raar dat zulke gevaarlijke virussen er op deze manier zo mooi uitzien.

janneke zei

heb op de site gekeken van Jerram. Wat een prachtige vormen weet hij van glas te maken!