Jean Francois Rauzier - Bibliothèque

dinsdag 16 maart 2010

Op zoek naar het voorjaar

Er zijn vele manieren om te bepalen wanneer het voorjaar aangebroken is. In Friesland wordt dat moment van oudsher bepaald door de vondst van het eerste kievitsei.
Vandaag was het zover. Het eerste kievitsei werd in Friesland gevonden door de
34-jarige ‘aaisiker’ Hidde Dijkstra uit Britsum en meldde dit heuglijke feit bij de Bond Friese Vogelwachten.
Maar was hij ook de eerste in Nederland? Daar was lange tijd onduidelijkheid over.


Het persbureau ANP had eerder gemeld dat het eerste ei al zondag gevonden was, maar dat bericht werd later ingetrokken. En er werd vandaag nog een ei gevonden in de polder tussen Bunschoten en Eemnes. Dat zou in eerste instantie later aangemeld zijn, maar toen bleek dat degene die het Friese ei gemeld had zijn klokje op zijn mobiel nog op zomertijd had staan.
Dus is de vondst van Alex van Twillert in Bunschoten uiteindelijk erkend als het eerste kievitsei in Nederland. RTL-nieuws meldde overigens dat Aad van Pasen, what’s in a name, het ei in Bunschoten gevonden had.

Er ging nog meer mis vandaag. Om te controleren op versheid werd het ei eerst al in stromend water gehouden. Dat is niet volgens de regels. Daarna sloeg een controleur van Stichting Beheer Landelijk Gebied het ei kapot in zijn hand en slobberde het legsel op.

Klik hier om met eigen ogen te zien hoe het eerste kievitsei verorberd werd.

Wubbo de Raad, directeur van de Stichting Beheer Landelijk Gebied, reageert: "Ik keur af wat er is gebeurd. Het was een impulsieve actie. Ik begrijp wel dat ze dit gedaan hebben om te kijken of het ei echt is. De man zelf raapt namelijk al eieren vanaf zijn twaalfde."
"Als voorzitter van de sectie weidevogelbeheer is hij echter nog nieuw in het vak. Ik kan alvast stellen dat zijn positie als voorzitter ter discussie wordt gesteld. De sectieleden buigen zich over de vraag of deze actie consequenties moet hebben", aldus De Raad.
Klik hier om te horen hoe een kievit klinkt

Tja, ben je net voorzitter, en wordt je wellicht de laan al weer uitgestuurd omdat je een verboden eitje gegeten hebt.
Was hij nu maar in Friesland voorzitter geweest, dan was hij niet in overtreding, want in Friesland mogen dit jaar zelfs 5939 eieren geraapt en desgewenst gegeten worden. Dat zijn er wel 500 minder dan vorig jaar, maar toch.
Nu moet je niet denken dat het in Friesland een losgeslagen bende is. Kievitseieren rapen mag niet iedereen. Eierzoekers moeten in het bezit zijn van een eierzoekkaart en nazorgpas (!). Daarnaast moeten ze lid zijn van een plaatselijk vogelwacht die is aangesloten bij de Bond Friese Vogelwachten (BFVW).
De kaart-/pashouder mag niet meer dan 15 eieren per seizoen rapen en dan alleen in het raapseizoen (1 maart tot 1 april).
Wat houdt de nazorgpas in? Deze eierrapers zorgen ervoor dat bijv. maaiende boeren niet over de nesten rijden waardoor een tweede leg grotere kansen krijgt om uitgebroed te worden.
Ondanks deze bescherming adviseer ik de kievit altijd op zijn qui vive te zijn en als Barnevelder zou ik zeggen, breek de dag, tik een eitje.

2 opmerkingen:

Josien zei

Je hebt je wel enorm verdiept in de kieviten :-)
Ik heb vroeger ook nog wel eens gezocht naar kievitseieren. In de weilanden waar nu de wijk Drielanden is. Helaas nooit eentje gevonden.

Kaatje zei

De kievit klinkt wel beter dan het geslobber van de voorzitter. Maar ik niet zo van de eieren, al ben ik de laatste tijd gauw van de kook. Maar gebakken met een plakje spek eronder mmmm ik krijg honger.