Jean Francois Rauzier - Bibliothèque

donderdag 11 maart 2010

De rijken der aarde


De Forbes-lijst is vandaag bekend geworden met de rijkste mensen ter wereld op dit moment. Dat Gates voorbij gestreefd is door een meneer Slim (what ’s in a name) uit Mexico heeft waarschijnlijk iedereen wel gehoord.

Wie er verder allemaal nog op de lijst staan is waarschijnlijk minder bekend.
Ik heb eens wat zitten bladeren in de lijst. Veel Amerikanen, Russen en, volgens de berichten dit jaar voor het eerst, ook veel Aziaten.

Bekende rijke Europeaan is Berlusconi op plaats 74, geschat bezit 9 miljard dollar.
Op plaats 103 komen we de eerste Nederlander tegen, Charlene de Carvalho-Heineken, dochter van Freddy, goed voor 7 miljard dollar.Bij het doorbladeren kwam ik zowaar een auteur tegen op plaats 937, nl. Joanne Rowling, met een geschat vermogen van 1.000.000.000 dollar. Geen onaardig bedrag voor de schrijfster van Harry Potter.Uit de lijst blijkt verder dat hele rijke mensen vaak al wat ouder zijn, maar er zijn ook enkele nog zeer jonge gasten.
Zo kwam ik op nr. 24 de oprichters van Google tegen, Sergey Brin (36 jaar) en Larry Page (37 jaar). Beiden met een vermogen van zo’n slordige 17,5 miljard. De internetbusiness is niet voor iedereen een luchtbel gebleken.

Je voorstellingsvermogen schiet tekort bij de omvang van dit soort bedragen. Evenmin kan ik me voorstellen hoe het is om zo rijk te zijn. Misschien is er niet eens zoveel verschil in beleving tussen deze mensen en ons. Je raakt gewend aan wat je hebt en je leeft te midden van mensen met ongeveer dezelfde levensstijl. Wij zijn tenslotte ook vele malen rijker dan miljoenen mensen in Afrika en Azië en liggen daar meestal niet wakker van.

Grappig is dat Sergey Brin ook een blog heeft zoals wij via blogspot.com. Hij is echter geen fervente blogger, schrijft een paar maal per jaar en krijgt vooralsnog geen enkele reactie.
Dat doen wij beter.

Geen opmerkingen: