Jean Francois Rauzier - Bibliothèque

woensdag 3 maart 2010

Stemmen in 2010

Vandaag stemmen voor de gemeenteraad, dus op naar café-restaurant Buitenlust in Voorthuizen.
We maken er een lekker fris wandelingetje van. Bij het restaurant aangekomen blijkt de deur dicht. Wel hangt er een A-4tje met wat handgeschreven pijlen die duidelijk maken dat we waarschijnlijk achterom moeten. In het achterafzaaltje treffen we vier mensen achter een tafeltje. Nummer één controleert mijn stempas en paspoort. Vervolgens geeft hij de stempas aan nummer drie. Nummer twee is blijkbaar nog een beginneling en mag alleen toekijken. Nummer drie geeft mij een stembiljet en nummer vier zet een streepje in haar tabel die zeker niet met een computer gemaakt is.
Vervolgens naar het stemhokje. Daar vind ik een rood kleurpotlood aan een touwtje (nee, cadeautjes worden hier niet gegeven). Zo’n rood potlood vind ik eigenlijk wel een ongeoorloofde poging tot kiezersbeïnvloeding. Hoewel we pas om een uur of zeven ’s avonds stemmen, is de punt van het potlood nog scherp. Zijn er zo weinig mensen voor mij geweest? Dan telt mijn stem misschien wel dubbel of zelfs driedubbel. Zorgvuldig binnen de lijntjes het rondje rood gemaakt, want ik wil natuurlijk wel een geldige stem uitbrengen. Daarna het grote biljet in de grijze vuilniscontainer met provisorische gleuf gedeponeerd.
Zo ziet dus stemmen in 2010 er uit.
Hoezo leven in het digitale tijdperk?

4 opmerkingen:

Kappie zei

Lang leve het potlood.
Niet te kraken dus.
De afgedankte stemcomputer was van Nedap.
Deze kon net zo goed tellen als onze poortjes.
Het rode potlood heeft in Harderwijk een ruime plus gegeven
Stadspartijharderwijkanders.

Wilma zei

Mijn stemervaring was ongeveer net zo (zie het groepsblog) alleen dan zo'n 11 uur vroeger. Hier zei zelfs de man achter de tafel "Als het zo rustig blijft hoeven we geen punten te slijpen vandaag."
Vond de keuze niet eens zo moeilijk deze keer. De partij die Leidy noemt had mensen op de lijst die me lief zijn, maar het programma en hun onderling gekrakeel konden me niet overtuigen. Het werd een saluut aan de vertrekkende wethouder, voor de partij waar ik het minste onheil van verwacht.

GreetMons zei

Bas, je verslag van het "gaan stemmen" leek erop of je nooit eerder hebt gestemd....

Bas van Houwelingen zei

@GreetMons, jazeker heb ik eerder gestemd, maar het kwam me nu allemaal wat amateuristisch over. Misschien teveel met 23dingen bezig geweest waarin alles al digitaal is.