Jean Francois Rauzier - Bibliothèque

zondag 28 februari 2010

Canon in D van Johann Pachelbel

Johann Pachelbel was een Duits organist die het meest bekend is geworden door zijn Canon in D. Pachelbel was één van de veertien kinderen uit twee huwelijken van een wijnslijter uit Neurenberg.
In 1677 werd hij organist in Eisenach, de stad waar acht jaar later Johann Sebastian Bach geboren zou worden. Later, werd Pachelbel organist in Erfurt in het Duitse Thüringen, zijn belangrijkste leerling in die tijd was Johann Christoph Bach III, de oudste broer van Johann Sebastian Bach. In 1690 werd Pachelbel organist aan de rechtbank van Stuttgart.

Ik kwam op het spoor van Pachelbel door het blog van Martijn. De versie op een electrische gitaar had ik nog nooit gehoord en lag lekker in het gehoor. Op YouTube blijken talloze versies van dit klassieke stuk te staan, dat blijkbaar ook geliefd is op bruiloften en partijen.
Voor elk wat wils. Kies een versie uit en geniet (of niet natuurlijk).


Klassieke versie op originele instrumenten door Voices of music


Gewone klassieke versie


Keltische versie


Op de piano door een klein meisje


Gitaarversie op klassieke gitaren door LAGQ


Een kerstversie met zang door het Trans-Siberian Orchestra


Electrische gitaarversie zoals gezien bij Martijn
Canon in D

Jennifer MySpace Video

3 opmerkingen:

Martijn zei

Ha Bas,

Wat gaaf, al die verschillende versies! Hoor ik ook eens hoe het ook kan klinken (of eigenlijk hoort). Op Youtube staat overigens ook nog een gitaarversie van een 13-jarig ander Aziatisch jochie, die het ook leuk doet. Maar mijn favoriet ken je ;-)

mari zei

Leuk Bas, al die verschillende versies van een muziekstuk.
Mijn voorkeur gaat overigens uit naar de klassieke versie met orginele instrumenten

Wilma zei

Dit stuk hoort allang bij mijn favoriete klassieken. De electrische gitaarversie kende ik nog niet. Mooi. Én knap.
Ik vind het ook leuk dat in moderne muziek, zoals bijvoorbeeld rap soms klassieke muziek gesampeld wordt. Was het iemand al opgevallen dat in de 'Read a book rap' op mijn blog Beethoven's Vijfde langs komt?