Jean Francois Rauzier - Bibliothèque

donderdag 29 april 2010

eBooks in bibliotheken

Getipt door Jan en Edwin Mijnsbergen, een belangwekkend rapport van TNO, in opdracht van Bibliotheek.nl over eBooks (of Ebooks of e-boeken).
Vandaag verscheen dit rapport waarbij de opdracht was te onderzoeken welke behoefte er bij de klant is aan eBooks en hoe deze door de bibliotheken vervuld kan worden (met een duur woord propositie voor de klant).

Ik heb het rapport in grote lijnen, dus a la 23 dingen, doorgenomen en een paar uitspraken vielen mij op. Zo stelt TNO dat het nu het moment is om een dienstverlening rond eBooks te gaan ontwikkelen voor de bibliotheken. De populariteit is in de afgelopen twee jaar sterk toegenomen.
Begin 2008 zei nog slechts 2% de intentie te hebben een eReader te kopen, 42% gaf aan dat het onwaarschijnlijk is dat zij tot aanschaf zouden overgaan en 45% zei dat ze dat zeker niet zouden doen.
In oktober 2009 zegt al 20% van de ondervraagden dat ze geïnteresseerd zijn in eBooks en 7% heeft al eens een eBook op een eReader gelezen.
TNO raadt af om zelf eReaders te gaan uitlenen vanwege de hoge risico’s en de kosten (kapotte apparaten, vermissing, helpdesk en snelle veroudering). Wel wordt gesteld dat eReaders heel goed als demo gebruikt kunnen worden in de bibliotheek.
Voor de dienstverlening moeten de bibliotheken zich vooral richten op de content. En aangezien de content digitaal is moet niet meer lokaal gedacht worden maar ligt een landelijke dienst via Bibliotheek.nl meer voor de hand.
Het volledige rapport kun je hier lezen en downloaden. Schrik niet van de gebruikte marketingtermen en afkortingen zoals USP (Unique Selling Proportion) en DRM (Digital Right Management) e.d. Het rapport zelf zit simpel in elkaar: Eerst een samenvatting, vervolgens een hoofstuk waarin in grote lijnen de boodschap verteld wordt en tenslotte wordt in hoofdstuk twee wat uitgebreider ingegaan op de verschillende aspecten die in het eerste hoofdstuk aan bod gekomen zijn.

Je reactie op het rapport kun je bij Bibliotheek 2.0 hier kwijt waar Bibliotheek.nl een pagina heeft aangemaakt voor reacties.

1 opmerking:

mari zei

Ik denk ook dat dit er aan zit te komen.
Ik had zelf, denk ik de eerste jaren er nog geen aangeschaft, maar...... neem de reader morgen mee naar de familiedag (kun je nagaan)
Leuk plaatje!!