Jean Francois Rauzier - Bibliothèque

donderdag 1 april 2010

Hoezo beeldcultuur


Ik vind het altijd heerlijk als alom verkondigde waarheden enigszins gerelativeerd kunnen worden. De uitspraak, "we leven in een beeldcultuur", is al zo vaak verkondigd dat we dit voor waar zijn gaan aannemen. "Er wordt niet meer gelezen", wordt er dan bijgezegd, "men wil alleen maar plaatjes zien".
De realiteit blijkt, zoals gewoonlijk, wat genuanceerder.
NOS-teletekst is 30 jaar en nog springlevend. De nieuwsdienst, die alleen maar tekst verspreidt op televisie en internet, wordt dagelijks door bijna 5 miljoen Nederlanders bezocht voor het laatste nieuws. Jaarlijks bezoeken zelfs 11 miljoen mensen deze pagina's.
Teletekst werd vandaag dertig jaar geleden officieel in werking gesteld door Max Euwe, hoogleraar informatie en wereldkampioen schaken van 1935 tot 1937. Op 1 april 1980 om 10.00 uur gaf hij het startschot in de aula van de VU in Amsterdam.

Van vergrijzing van het medium is geen sprake, het gebruik onder jongeren tussen de 15 en 24 jaar scoort relatief gezien het hoogst, 92 procent geeft aan regelmatig teletekst te raadplegen. Daarbij geeft 21 procent aan dat ze meer teletekst zijn gaan kijken.Ondanks de opkomst van nieuwe media kijken de meeste mensen nog steeds teletekst via de televisie. Mensen die teletekst via internet (4,1 miljoen) of mobiel (700.000) bekijken, doen dit vooral als aanvulling.



Dik Verkuil, eindredacteur blikt terug op 3o jaar Teletekst.

1 opmerking:

mari zei

helemaal waar!
11 miljoen wat hetzelfde is als 81%van de Nederlandse bevolking. De waardering blijft met een rapportcijfer van 7,6 hoog.