Jean Francois Rauzier - Bibliothèque

maandag 15 februari 2010

Pod- en vodcasting

Podcasting is luisteren naar uitzendingen op het moment wanneer jij wilt (pod staat voor personal on demand). Je kunt bijv. muziek of radiouitzendingen downloaden in een podcast-aggregator of podcatcher zoals i-tunes. Wanneer er, naast geluid, ook nog beeld is spreken we van vodcasting (video on demand). Een voorbeeld in deze blog van een pod- en vodcasting is een verslag van het treinongeluk in België vandaag in het NOS-journaal en een nieuwsuitzending over de grootste Nederlandse treinramp in Harmelen in 1962.

Podcasting, vodcasting, youtube en bijv. uitzending gemist zijn allemaal toepassingen om beeld en geluid beschikbaar te maken via internet en bieden de mogelijkheid om op zelfgekozen tijdstippen de uitzendingen te zien of de muziek te beluisteren.
De bibliotheek zou in haar digitale dienstverlening gebruik kunnen maken van deze toepassingen door geluidsfragmenten in de website te plaatsen zoals fragmenten van luisterboeken of bijv. wat leuke vogelgeluiden op de jeugdpagina (zie voorbeelden in de zijbalk).

5 opmerkingen:

Josien zei

Ben er de afgelopen dagen ook mee bezig geweest. Je komt steeds meer tegen. Ik vraag me wel af of het niet allemaal teveel wordt. Podcasting op de website weet ik niet, hoewel dat geluidfragment weer erg leuk is. Maar wordt pod- of vodcasting niet het meest gebruikt om later te beluisteren of te bekijken op je mp3-speler?

Bas van Houwelingen zei

@Josien, podcasting was vooral bedoeld voor je mp3-speler maar langzamerhand breiden de toepassingen zich. Ja, het wordt allemaal wel een beetje veel en je kunt ook niet alles op de website gooien. Dan wordt het ook maar een rommeltje. Maar je hoeft ook niet alles tegelijkertijd te gebruiken.

Josien zei

Ik moet nog even het nut van podcasting zien, anders dan het op een mp3-speler gooien. Bedoel, als je een herhaling wilt zien, ga je toch sneller naar uitzending gemist, dan naar itunes. Verder biedt Youtube natuurlijk ook giga veel. Afijn we zullen zien :-)

Bas van Houwelingen zei

Geef je eigenlijk wel gelijk wat betreft de beperkte toepassingsmogelijkheden van luisterfragmenten op de website. Op een scherm verwacht een bezoeker naast geluid toch ook beeld. Dus filmfragmenten zijn meer voor hand liggend. Het lijkt een beetje op het verschil tussen radio en tv. Met de komst van de televisie is de radio ook wat op de achtergrond verdrongen.

janneke zei

Je stukje over podcast e.d gelezen.
Dank voor de heldere informatie.