Jean Francois Rauzier - Bibliothèque

vrijdag 4 december 2009

Verandering

"De wereld verandert", zei Rob. Ik dacht: "Dat is nog nooit anders geweest."
Nu ik wat intensiever bezig ben met de mogelijkheden van het internet te ontdekken, met name de mogelijkheid om het net als platform te gebruiken om de ander te ontmoeten, waarbij je zelf zowel producent als consument bent, begin ik te geloven dat web 2.0 inderdaad behoorlijk wat anders is dan web 1.0.
Al enkele jaren ben ik een fervent surfer op het net om allerlei info op te snorren. De krant lezen doe ik nog steeds graag, maar de tijd die ik daaraan besteed neemt af en de tijd van het nieuwslezen op het net neemt toe.
De zaterdagkrant met zijn lange achtergrondartikelen blijft echter voorlopig nog mijn favoriet. Daarvoor vind ik het internet nog te vluchtig en het lezen van een scherm niet prettig genoeg.

Het internet is wel dé concurrent van de bibliotheek geworden. Misschien beter gezegd: Digitalisering van de maatschappij is een bedreiging voor de bibliotheek in haar huidige jasje. Ik weet dat men tegenwoordig liever spreekt van uitdaging in plaats van bedreiging, maar dat vind ik in dit geval te versluierend en te optimistisch klinken. Het lijkt dan of we dit klusje wel even kunnen klaren met wat extra inspanning. Niets is minder waar.
We zullen er vol tegenaan moeten, zonder een gegarandeerde goede afloop.
Er zijn geen kant-en-klare oplossingen, maar de richting zal moeten zijn: goed luisteren naar de klanten om te ontdekken welke dienstverlening zij van ons verwachten en alle digitale mogelijkheden benutten om het contact met hen warm te houden.

Met 23Dingen is mijn digitale scholing serieus begonnen.
Vanavond Mosaic Maker van Flickr ontdekt, vervolgens een eenvoudig mozaïekje van vier foto's uit mijn bestand gemaakt. Bleek gemakkelijker te zijn dan verwacht. Zie hierbij het eerste resultaat.

Ik zal eens navragen waar er digitale camera's zijn in de bibliotheek zodat ik ook wat anders op mijn blog kan zetten dan die paar foto's van onze achtertuin. Die zijn natuurlijk wel mooi maar een mens wil wel eens wat anders.

6 opmerkingen:

Wilma zei

Ik dacht hetzelfde als jij. De wereld verandert, het is nooit anders geweest. En grappig, naarmate ik ouder word ontdek ik dat alles in cirkels gaat.
De wereld verandert. Gelukkig maar. It's the end of the world as we know it and I feel fine. Pas als dat niet meer zo is heb je een probleem ;-)

Els zei

Geweldig Bas, je krijgt echt de smaak te pakken. Je neemt toch zelf je camera mee naar de bibliotheek en maak daar mooie foto's, ik ben benieuwd.
Wat betreft de dreiging van het digitaal gebeuren voor de bibliotheek denk ik dat je wel gelijk hebt. We zouden als bibliotheek voorop moeten lopen en nu al e-readers moeten uitlenen en een oplaadpunt zijn voor de e-boeken, maar ja ik ben geen beleidsmedewerker. Er zijn denk ik nog wel meer dingen te bedenken. Ik weet niet of je de vis cursus gevolgd hebt, maar daar moesten we bedenken hoe de bibliotheek van de toekomst er uit zou zien. En daar waren verrassende bibliotheken bij, ook het digitaal gebeuren.
Ik zou zeggen, gooi het roer om en aan de slag met z'n allen.

Corien van der Meulen zei

ach Bas, wat een prachtige foto ook van Paddy Bedford en wat leuk dat je doorlinkt naar mijn site! De tentoonstelling is echt geweldig en ik zou jou en eventueel andere geinteresseerden graag eens rondleiden door dit toch voor mij nog steeds bijzondere museum. Ik zal eens nadenken over een 2.0 toepassing waarop mensen zich aan kunnen melden. Als je tips hebt, hou ik me aanbevolen! En ik blijf het maar zeggen, wat is het leuk je blogs te lezen. Je schrijft echt inspirerend! Fijn weekend!

Josien zei

Vind deze verandering wel goed. Al de informatie die je nu gratis kunt vinden op internet. Geweldig!!
Vooral door de krakercompetitie heel veel geleerd en veel gezien. Digitale rondleidingen door musea, google books, zo onnoemelijk veel databanken, stamboomonderzoek, ontdekken van nieuwe muziek, enz. enz. Als je goed zoekt is zowat alles te vinden. We moeten alleen als bibliotheek meer met dit soort informatie doen.
En belangrijk: voorop lopen!

Wilma zei

Ik heb een reactie op je vraag over de volgerfoto's achtergelaten op de homepage. Weet niet of dit de oplossing is, maar we kunnen er altijd nog samen naar kijken.
HIERVOOR zou een forum nu buitengewoon nuttig zijn.

Martijn zei

Hoi Bas,

Bedant voor je berichtjes, zie dat je ook online bent. Ik moet het nog even uitvogelen allemaal, maar vind het wel grappig al.
Groet!