Jean Francois Rauzier - Bibliothèque

dinsdag 28 september 2010

Milky Way

In de achtertuin staat een schitterende struik, de Cornus causa ‘Milky Way’. Deze Japanse grootbloemige kornoelje groeit in het wild in Japan, China en Korea. Eigenlijk is deze kornoelje het gehele jaar prachtig. In het voorjaar bloeit hij met onopvallende bloempjes maar met mooie schutbladeren, die van lichtgroen, overgaan naar crèmewit en nog weer later helderwit worden. De punten van de schutbladeren zijn in het begin rozerood maar ook die kleur verdwijnt naarmate het seizoen verstrijkt.
Als de struik, die bij ons zo’n vier meter hoog is, in volle bloei staat, begrijp je meteen waarom hij de naam ‘Milky Way’ heeft gekregen. De talloze bloemen met witte puntige schutbladeren vormen eenzelfde waaier als het sterrenstelsel in het heelal.
De bloemen staan op lange stelen en als de schutbladeren afvallen, blijven er groene bolletjes over die in de nazomer, in september, verkleuren tot rode vruchtjes die wat op frambozen lijken.
Eigenlijk fotografeer ik in de tuin zo’n beetje alles wat los en vast zit en het gehele jaar door, dus kan ik hier gemakkelijk het verloop van de Cornus causa laten zien van voor- tot najaar. De laatste foto is afgelopen weekend genomen, waarop een volrijpe vrucht te zien is. Vorig jaar werden ze veel gegeten door spreeuwen, maar die zien we dit jaar niet. Volgens de boekjes zou je de vruchtjes ook zelf kunnen eten, maar dat hebben we nog niet geprobeerd.

In het voorjaar zijn de vier schutbladeren lichtgroen met duidelijke rode punten

Later worden ze sneeuwwit

De meeldraden van de kleine bloemen (bolletjes) zijn zichtbaar geworden

Een waterval van witte bloemen

Iedere bloem staat op een lange steel

Na de bloei vallen de schutbladeren af en blijven er groene bolletjes over

Een bolletje, ongeveer één centimeter in doorsnee, van dichtbij

Tegen de avond is het silhouet net een muziekstuk met vrolijke noten

In september beginnen de vruchten rood te kleuren

Langzaam rijpen de vruchten rood en groeien nog wat in omvang

Een felrode vrucht waarbij de afzonderlijke bloemetjes nog van elkaar gescheiden zijn

Een volrijpe vrucht, eind september, waarbij de bloemetjes met elkaar vergroeid zijn

4 opmerkingen:

Annie Maessen zei

Prachtig. Die wil ik ook. Stekkie?

Bas van Houwelingen zei

@Annie, helaas deze plant mag je eigenlijk niet snoeien (erg gevoelig voor schimmels geloof ik), maar bij een beetje tuincentrum is ie wel te verkrijgen denk ik.

mari zei

Deze mooie bloem niet te verwarren met die andere .....
Milky Way
werd in 1923 door Frank C. Mars uitgevonden en was de eerste gevulde snoepreep.
Bestaande uit moutnoga en een chocoladelaag

Bas van Houwelingen zei

Die Milky Way heb ik vroeger wel vaak gegeten (was stukken goedkoper dan Mars of Nuts). Ondertussen ook eens een vruchtje geprobeerd van de plant in mijn tuin. Lijkt een beetje op perzik maar met veel minder smaak.