Jean Francois Rauzier - Bibliothèque

dinsdag 21 september 2010

De schoonheid van een paalhoofd

Mondrian: Pier and ocean

Mondriaan werd al getroffen door het ritme van de rijen palen in zee bij Domburg. Het werd één van zijn eerste abstracte werken. Voor en na hem zijn de paalhoofden nog vele malen vereeuwigd.
Een paalhoofd is een strandhoofd (een stenen dam) met aan weerszijden een palenrij.
Ruim 98 duizend palen moeten voorkomen dat de Zeeuwse kust wegspoelt. Zo karakteristiek, zijn ze niet meer weg te denken uit het Zeeuwse landschap. Nergens ter wereld zie je meer paalhoofden dan op Walcheren. Na een staat van dienst van ruim vijf eeuwen behoren ze nu zelfs tot het cultureel erfgoed.
De palen zijn van eikenhout en verweren prachtig door weer en wind. Daar komt misschien een einde aan. Kunststofpalen zijn in aantocht. Dat is een stuk goedkoper, maar wel een verlies voor fotograaf en kunstenaar. Ik weet niet hoe lang dit cultureel erfgoed nog bewaard zal blijven, maar voor de zekerheid heb ik er nog maar wat gefotografeerd.
Hier een serie die net na zonsondergang bij Domburg is genomen. Expliciete kleuren vervagen, blauwen en grijzen krijgen de overhand.


3 opmerkingen:

Annie Maessen zei

Mooi Bas. Normaal gesproken kijk je er over heen. Leuk om er even bij stil te staan.

Bas van Houwelingen zei

@Annie, graag gedaan. Ik heb er zelf ook van genoten.

mari zei

Ze hebben wel wat, die oude zeeuwse paalhoofden.

Deze paalhoofden hebben vooral de taak de kusteroderende werking van de getijdenstroom af te zwakken. Ze staan er al zo'n 600 jaar.
Stichting Visual Legacy is in 2006 opgericht voor de productie van Donkere Palissaden, een boek over de eeuwenoude paalhoofden op de Zeeuwse stranden