Jean Francois Rauzier - Bibliothèque

vrijdag 1 oktober 2010

Schoolplaten - een digitale collectie

Er is weer een digitale collectie ontsloten. De website, met een collectie schoolplaten uit Nederland, Duitsland en Denemarken, is deze week officieel geopend. Ongeveer 3700 prenten kunnen bekeken worden. Er kan gezocht worden op tijd,plaats of thema.
Het is een Europees project dat aan de hand van schoolplaten het publiek bewust wil maken van de overeenkomsten en verschillen van het in de laatste eeuw gegeven onderwijs in verschillende Europese lidstaten. De Nederlandse collectie is afkomstig uit het Nationaal Onderwijsmuseum te Rotterdam. Naast de website wordt er ook een reizende tentoonstelling en een educatief programma ontwikkeld.
Een mooi voorbeeld van het gebruik van digitale middelen om fysieke collecties beter te ontsluiten.


De foto boven laat een Duitse schoolplaat uit 1911 zien met als titel ‘Die fünf Menschenrassen”. In het midden staat de superieure westerling. Ja, ja Duitsland, denk je wellicht direct, maar vergeet niet dat diezelfde plaat ook jarenlang in Nederland en België is gebruikt. Alleen de kleding werd later gemoderniseerd.
De plaat uit 1911 was overigen al weer een vernieuwde versie van de prent uit 1892 (foto onder).


De bibliotheek zou ook collecties digitaal kunnen gaan ontsluiten met bijvoorbeeld historisch materiaal uit het eigen werkgebied. Samenwerking met plaatselijke musea en historische verenigingen moet tot mooie dingen kunnen leiden.
Overigens zou ook zo’n kant-en-klare schoolpatencollectie gebruikt kunnen worden bij klassenbezoeken of bij contacten met seniorenorganisaties als een voorbeeld van aantrekkelijke digitale bronnen.
Kansen genoeg, nu de uitvoering nog.

6 opmerkingen:

Linda zei

Met Bicatwise schijnt het sowieso eenvoudiger te worden om collecties buiten het fysieke gebouw van de bibliotheek toegankelijk te maken voor leden en andere geïnteresseerden. Er zijn volgens mij nog veel juweeltjes in allerlei kastjes op de NW Veluwe.

Bas van Houwelingen zei

@Linda, mooi, die juweeltjes moeten wij tzt maar eens gaan ontsluiten en ons op die manier stevig verankeren in de lokale netwerken.

Anoniem zei

NO EFFECTS --WILL NOT HURT THE DIABETIC, AS FAR AS BLOOD SUGAR GOES--HOW EVER--THE OTHER
THINGS MAY
Check out my site ; brymb33xde.posterous.com

Anoniem zei

Im planning on giving a girl the suprise of her lifetime by taking her
on a hot air balloon ride and also I would like to hire a
plane to fly by with a banner that has a content for her.
Does anyone understand of any places that do this in Houston, Texas?
.
My web site > flags & banners

Anoniem zei

Een fenomenaal stukje pennen over dieet is zeker niet zo een
fluitje van een cent echter ik moet zeggen dat het u uitstekend is gelukt, fantastisch!
my website > tumblr.com

Anoniem zei

hunting for outside bar, as well as stools and outdoor furniture.
Feel free to visit my blog portable gazebo