Jean Francois Rauzier - Bibliothèque

zaterdag 4 september 2010

Hoe het was en hoe het wordt

George Peabody Library, Baltimore, Maryland, USA

De oude betekenis van de bibliotheek als dé bron van kennis en cultuur brokkelt in onze digitale samenleving snel af. Informatie wordt tegenwoordig vooral op het internet gezocht. Internet heeft inmiddels een database die vele malen groter is dan de grootste bibliotheek ter wereld. Dus wordt er gezocht naar een andere inhoud en functie van wat zo vertrouwd is. “De bibliotheek verandert van een uitleenbedrijf van boeken naar een multimediaal ontmoetingscentrum”, schrijft bibliotheek Deventer op haar site en levert er een futuristisch plaatje bij van de nieuwbouwplannen die in een vergevorderd stadium zijn.
Van boekenzaal naar ontmoetingscentrum: De foto’s van de oude bibliotheek in Baltimore, de nieuwe bibliotheek in Almere en de toekomstdroom van Deventer maken deze omslag in één oogopslag duidelijk.

De nieuwe bibliotheek, Almere

Niewbouwplan voor bibliotheek en stadskantoor, Deventer

4 opmerkingen:

Annie Maessen zei

Wat een mooi ontwerp daar in Deventer. Wij in Son en Breugel wachten al 13 jaar op nieuwbouw van onze bieb. Helaas is dat in die 13 jaar al 3 keer uitgesteld en met het huidige nieuwe college ben ik bang dat het er niet meer van komt. Het is en blijft voor mij een droom om in onze gemeente een eigentijds gebouw dat voldoet aan de nieuwe functies te kunnen betrekken. Het zou een aanwinst zijn voor onze bewoners. Voorlopig moeten we het nog doen met hetgeen we hebben helaas.

Bas van Houwelingen zei

@Annie, ik ben ook bang dat in de komende jaren weinig nieuwbouw zal plaatsvinden. Wellicht een enkele keer nog in de grotere steden, maar voor de landelijke gebieden zullen de ambities wel bijgesteld moeten worden, vrees ik.

Hans Krol zei

Ondanks alle bezuinigingen niet te pessimistisch. Nadat dit jaar de nieuwe centrale bibliotheek van de Haarlemmermeer in Hoofddorp gereed kwam,is op 25 mei de nieuwe openbare bibliotheek van Leusden-Zuid geopend. In september volgt opening van de nieuwe bibliotheek in Heemskerk - evenals in Heerhugowaard onder één dak gehuisvest met het gemeentehuis. Hierna staan Spijkenisse (De architectonische Boekenberg, Nieuwegein en nog diverse andere plaatsen op het bouwprogramma.
Hans Krol

Bas van Houwelingen zei

@Hans Krol, bedankt voor de nuancering. Het is inderdaad niet allemaal kommer en kwel. Gelukkig zijn er nog gemeenten die de bibliotheek een belangrijke plaats toedichten in de samenleving.
Het zijn wel spannende tijden.