Jean Francois Rauzier - Bibliothèque

zaterdag 14 augustus 2010

Wie gaat er winnen

Twee korte reclamefilmpjes, één voor de bibliotheek en één voor de i-pad. Die van de bibliotheek is en knipoog naar het oorspronkelijke filmpje van de i-pad (zelfde muziek, zelfde stijl, hier en daar zelfde tekst). Het zijn aantrekkelijke filmpjes die kort en krachtig zijn. Het lijkt een wedstrijd tussen oude en nieuwe media. Het filmpje van de bibliotheek kenmerkt zich door imposante gebouwen met geweldige collecties, een genot om er in rond te dwalen. Toch bekruipt bij mij het gevoel dat het bibliotheekfilmpje te laat komt. Niet alleen omdat het een namaak is van het i-pad filmpje maar ook omdat dit soort filmpjes er natuurlijk al hadden moeten zijn voordat er van een i-pad of iets dergelijks sprake was. Dat de bibliotheekbranche steeds meer aan de weg timmert is prima, beter laat dan nooit, maar het blijft de indruk geven van achter de ontwikkelingen aanlopen in plaats van leidend te zijn. Wie denk jij dat er op termijn gaat winnen, de bibliotheek met de prachtige collectie of de i-pad resp. één van z’n opvolgers?

5 opmerkingen:

Els zei

Volgens mij is een combinatie de winnaar. De bbliotheek zal er anders uitzien en zeker digitaal een rol spelen. Een i-pad is leuk maar zeker voor mij geen vervanging van de bibliotheek.

mari zei

Ik vind beide filmpjes sterk.
Van Ipad krijg ik het "hebberige"gevoel.
Van de bibliotheek het idee, daar wil ik meer van weten.

Bas van Houwelingen zei

@Els&mari, ik denk ook dat het nog wel even zal duren, maar dat het digitaal lezen onherroepelijk zal toenemen. En e-boeken uitlenen iets wordt, is nog maar de vraag. Dus op termijn zullen we toch ook andere diensten moeten ontwikkelen.

janneke zei

de i-pad spreekt me enorm aan: informatie beschikbaar op de plek waar je je op dat moment bevind, ongeacht het tijdstip

Bas van Houwelingen zei

@We gaan binnenkort met e-readers experimenteren. Ook de iPad lijkt me wel iets om aan te schaffen om het publiek er kennis mee te laten maken.