Jean Francois Rauzier - Bibliothèque

zaterdag 17 juli 2010

Rhodos 1 - Archeologisch Museum

Twee weken Rhodos is in de eerste plaats genieten van heerlijk weer. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds een uur of negen zon zonder één wolkje aan de lucht.
Een beetje saai, zou je zeggen, maar is twee weken lang best uit te houden.
In een paar blogberichten wil ik enkele indrukken van een vakantie op het eiland Rhodos door middel van beelden weergeven.
Rhodos is een deel van Griekenland, heeft dus een rijke culturele achtergrond. En hoewel Cassius, een Romeinse keizer, in 42 voor Chr. zo’n 3000 kunstwerken roofde van de Rhodenzers, is er nog veel moois te zien op dit eiland in de buurt van de Turkse kust.
We bezochten het Archeologisch Museum in Rhodos-stad, dat gevestigd is in een middeleeuws gebouw dat oorspronkelijk als hospitaal diende ten tijde van de kruistochten. Het bezoek bleek de moeite meer dan waard.


Helios, de zonnegod – volgens één van de mythen was Zeus bij de verdeling van de wereld onder de goden Helios vergeten. Toen kwam het eiland Rhodos omhoog uit zee en werd vervolgens aan Helios gegeven. Rhodos is met 300 zonnedagen per jaar nog steeds één van de zonnigste eilanden van Griekenland.


De Aphrodite van Rhodos wringt het water uit haar haar als zij uit zee komt (1ste eeuw voor Chr.)


Een ontroerende grafstèle van een echtpaar dat hand in hand staat afgebeeld


Een vrouw met sluier uit de 2e eeuw voor Chr.


Beeld van een jonge jongen uit de 1e eeuw voor Chr, wellicht een grafmonument.


Hoe middeleeuwse architectuur en lichtval een mooi meditatief beeld opleveren.


Naast mensen worden door de eeuwen heen ook vaak dieren uitgebeeld: Leeuwen kom je overal op de wereld tegen, gelukkig niet allemaal in oranje.


Verbazingwekkend vond ik wel dit beeld van een dolfijn. Nog niet eerder kwam ik dit dier tegen als beeldhouwwerk in de oudheid. Echt mooi kan ik hem overigens niet noemen.


In het museum zijn er ook een aantal mozaïekvloeren aan de wand aangebracht. Een Centaur (paard-mens) die een een soort haas vasthoudt.


Als je dichterbij komt zie je de talloze stukjes steen in wit, zwart en grijs.


Door het felle zonlicht verdwijnen soms de contrasten en prachtige kleuren. Wel kun je zien dat we op dat moment de enige toeschouwers waren.

1 opmerking:

mari zei

Leuk om op deze manier iets meer over Rhodos te lezen / zien.
Ik ben er nl. nooit geweest