Jean Francois Rauzier - Bibliothèque

zaterdag 23 januari 2010

Twitter


Twitter is nog geen drie jaar oud. Het kan snel gaan in de digitale wereld. Ik heb een account aangemaakt en mijn tweets verschijnen in mijn blog. In ieder geval zal ik enkele weken regelmatig twitterberichten schrijven. Of dat iets toevoegt aan de andere communicatie-middelen merk ik dan wel. Ervaring opdoen is de beste manier om het een en ander op bruikbaarheid te testen.
Twitter is snel en kort, past dus uitstekend in deze tijd. Het succes is afhankelijk van de gebruikers. Net als bij e-mail, als je niet regelmatig in je inbox kijkt verliest het zijn waarde.
Misschien nog te vroeg, maar op iedere pc een twitterlink waarop het laatste Noordwest Veluwe-nieuws binnenkomt, lijkt me een mogelijkheid om de informatie binnen onze bibliotheek up-to-date te houden.
Ik merk dat veel applicaties geschikt zijn om snel en op afstand met elkaar te communiceren. In vergelijking met een brief sturen per post is een tweet supersnel en nog gemakkelijker dan een e-mail. Twitter is dus het meest geschikt om snel, kort en actueel nieuws door te geven.
Zo volg ik bijv. de twitterberichten van een internationaal seismografisch instituut en zie in mijn ontvangen berichten dat er vandaag(!) 4 aardbevingen hebben plaatsgevonden (Bolivia, Santa Cruz Islands, Costa Rica en Papua Nieuw Guinea) met een kracht tussen de 5 en 6 op de schaal van Richter. Dat zijn geen grote aardbevingen, maar je voelt ze wel degelijk. Denk aan de aardbeving in Zuid-Limburg begin jaren negentig.
Nooit geweten dat aardbevingen zo ‘gewoon’ waren. Met Twitter kun je vrijwel iedere gebeurtenis direct op de voet volgen. Een bibliotheek die actualiteit hoog in het vaandel heeft staan kan mijns inziens niet om Twitter heen.

3 opmerkingen:

Corien van der Meulen zei

Ha die Bas, zit net met een kopje thee achter de pc een beetje bij te lezen na een drukke week. Wat een ontzettend leuk blog heb je gemaakt over het twitteren. En ik zag dat je me al volgde, leuk!! Ik ga me er vanavond eens verder in verdiepen en heb daar dankzij jou nu ook echt zin in gekregen!

Jan Hoogenberg zei

Ha Bas, ik heb die achternamensite even bekeken (of ik niets beters tge doen heb op zaterdagavond, maar ja soms doe je wat), maar wel grappit om te zien waar de naam Hoogenberg voorkomt. Bedankt voor de tip.

Jan Hoogenberg zei

Gelet op de taalfouten slaat nu de vermoeidheid toe. Het zijn trouwens gewoon tikfouten.