Jean Francois Rauzier - Bibliothèque

dinsdag 12 januari 2010

Kunst(je)

bloem

Naast boeken, dvd’s, cd’s, daisyroms en luisterboeken lenen we ook kunst uit. Er wordt nog niet vaak van deze mogelijkheid gebruik gemaakt door onze leden en het CBK (Centrum Beeldende Kunst) Gelderland dat de kunstuitleen in de bibliotheek van Ermelo runt, trekt zich terug.
Dat betekent dat we eens goed moeten nadenken over de functie van kunst in de bibliotheek.
De bedoeling van kunst in de bibliotheek is om de bezoekers en klanten op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met kunst. Veel mensen zullen niet gauw over de drempel stappen van een galerie of een museum voor beeldende kunst bezoeken. Voor deze doelgroep kan de bibliotheek wat betekenen. Het moet dan wel kunst zijn die niet te elitair is en ook niet-frequente museumbezoekers aanspreekt. Dat betekent niet per definitie dat er geen abstracte kunst getoond kan worden, maar het moet ook niet zo zijn dat van de meeste kunstwerken het gros zich afvraagt: “Is dit kunst?”
Contact zoeken met plaatselijke kunstenaars, eventueel ook eens een tentoonstelling maken van amateurkunstenaars of fotografen lijkt mij een manier om de kunst dichter bij de mensen te brengen.
En over amateurkunst gesproken, als je op deze site kijkt kun je zelf heel leuk een schilderij maken à la Jackson Pollock, zoals Janneke op haar blog al heeft laten zien en waar ik in deze blog nog twee ‘kunstwerken’ van eigen hand laat zien.
Leuk om eens uit te proberen, voor jezelf, je kinderen of kleinkinderen. Wie weet slagen sommigen er wel in om van dit kunstje echte kunst te maken.
landschap

4 opmerkingen:

Wilma zei

Ik ben erg benieuwd naar de uitleencijfers van kunst in Harderwijk. Dat de link naar kunstwerken niet meer direct zichtbaar is (= iets anders dan niet te vinden!) op onze website vind ik een groot gemis.
In Harderwijk zijn er meerdere plekken waar kunst geleend kan worden en persoonlijk vind ik die vaak mooier dan wat wij bieden. Ook in Putten en Ermelo kun je kunst lenen via andere plekken dan de bibliotheek.
Misschien voldoen wij wat betreft Harderwijk wel helemaal niet aan een behoefte en weten de kunstliefhebbers al lang de weg te vinden naar die galeries?

janneke zei

Wat een leuke site van Pollock. Ga ik zeker uitproberen! En Bas, wat een stimulans, al je reacties op iedereen!
Wat kunst betreft in de bibliotheek: weten scholen dat ze met hun instellingenabonnementen kunstwerken kunnen lenen? Om bijvoorbeeld te gebruiken bij een project of activiteit?
Wat te denken van het instellen van het "kunstwerk van de maand?"
Ik vind dat de schilderijen en kunstobjecten in Harderwijk een meerwaarde uitstralen. Ten aanzien van het abonnement en het creeeren van sfeer. De bibliotheek als eren aangename ontmoetingsplek

Bas van Houwelingen zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Bas van Houwelingen zei

@Wilma, misschien is er geen belangstelling voor kunst in de bibliotheek, maar de drempel is van de bibliotheek wel veel lager dan van een galerie of museum.
We zijn er dan ook niet voor de doorgewinterde kunstliefhebber, maar voor de aarzelende beginner, die het wel leuk vindt om naar kunst te kijken.