Landelijk gezien is er weer flink van zetel gewisseld. Hoe is de situatie in onze vier gemeenten? Het duurde even voordat alle stemmen geteld waren maar nu is alles binnen. Op het eerste gezicht zijn er geen spectaculaire veranderingen te zien en ik verwacht dan ook dat de huidige college's van b&w doorgaan met misschien hier en daar een wijziging van wethouders-portefeuille bij winst resp. verlies.
De NOS heeft haar zaakjes goed op orde en presenteert de uitslagen van alle gemeenten in overzichtelijke kolommen met winst en verlies uitgedrukt in het aantal zetels.
Welke partijen domineren het werkgebied van de Bibliotheek Noordwest Veluwe?
Zoals ook elders in het land zijn de lokale partijen royaal in iedere gemeente vertegenwoordigd.
Als we de zetels van de landelijke partijen in de vier gemeenten optellen zien we het volgende:
1. ChristenUnie, 18 zetels en de grootste partij in Putten,
2. CDA, 16 zetels en de grootste partij in Ermelo,
3. VVD, 13 zetels en de grootste partij in Harderwijk,
4. SGP, 10 zetels en de grootste partij in Nunspeet,
5. PvdA, 9 zetels (als we Progressief Ermelo even als PvdA zien).
Kortom, een tamelijk conservatief tot orthodox werkgebied, waarbij alleen Harderwijk, als stadsgemeente, enigszins anders gekleurd is dan de overige drie gemeenten.
Het percentage stemmers is overigens rechtevenredig met de kleur van de stemmers, hoe conservatiever hoe hoger het opkomstpercentage (Harderwijk: 56,4%; Nunspeet: 70%):
Links liever lui?
1 opmerking:
We zijn inmiddels 11 dagen verder en er is een geheel nieuw spectrum
"‘De PvdA steeg 3 zetels naar 27 en is daarmee op nummer 1 gekomen’, aldus der Hond. De PVDA is in ruim 3 weken maarliefst 12 zetels gestegen. Die winst komt volgens de Hond van SP, D66 en Groen Links. "
Jammer dat ze het van links "halen"
Een reactie posten