Jean Francois Rauzier - Bibliothèque

maandag 6 december 2010

Niet alle veranderingen blijken verbeteringen

Afgelopen weekend flink geknutseld aan mijn blog en twee nieuwe blogs geopend. Terugkijkend ben ik tevreden over Lezen in de kunst en Het is gezien…
Ook mijn oorspronkelijke Blasblog moest er aan geloven. Digibas zou deze blog voortaan heten. Zo gezegd zo gedaan, met aangepaste vormgeving en veel enen en nullen.
Vandaag besloten om deze laatste verandering toch maar terug te draaien. Bij nader inzien vond ik de uitstraling wat te somber en de naam van het ‘moederschip’, waar alles mee begon, moet je eigenlijk niet zomaar veranderen.
Niet alle veranderingen blijken verbeteringen.
Basblog is dus weer terug, maar zonder lezende mensen in de blogkop, want daarvoor moet je voortaan bij Lezen in de kunst zijn.
In plaats daarvan gekozen voor een foto die ik deze zomer op Rhodos maakte van een oude vertrouwde felgele deur, die wel een opknapbeurt kan gebruiken.

De vergelijking met de bibliotheek is snel gemaakt. Onze gebouwen zijn tegenwoordig steeds kleuriger en fleuriger geworden maar inhoudelijk gezien is er nog wel sprake van achterstallig onderhoud. We moeten ons heroriënteren op onze positie in een tijdperk waarin de overheid zich terugtrekt, digitalisering van de informatie voortschrijdt en de klant over steeds meer alternatieve kanalen beschikt om aan informatie te komen.
Hoog tijd om, met alle creativiteit die in ons is, deze uitdagingen te lijf te gaan. Waar mogelijk zal deze blog daartoe bijdragen. Om niet bij de pakken neer te gaan zitten heb ik bewust voor een zonnige uitstraling gekozen. Een goed humeur is tenslotte een voorwaarde om bergen te kunnen verzetten. En die gesloten deur maakt je wel nieuwsgierig naar 'wat er binnen te beleven zal zijn'. Ik hoop dat wij de bezoekers weer nieuwsgierig maken en bij hen het verlangen oproepen om weer eens een kijkje te nemen achter die bibliotheekdeur.

Om de bibliotheek aantrekkelijk te houden moeten we regelmatig nieuwe wegen uitproberen. Daar hoort ook bij dat we nadenken over, maar vooral ook proberen datgene wat we geleerd hebben van de cursus 23Dingen, te vertalen naar ons dagelijks werk.
Dat experimenteren zal vaak op niets uitlopen, maar oefening baart kunst. Dus laten we blijven zoeken naar verbeteringen.
Dat wat werkt houden we vast en de rest gooien we weer overboord.

Geen opmerkingen: