Jean Francois Rauzier - Bibliothèque

zaterdag 17 maart 2012

Actiedagen #reddebieb


Het gaat er om spannen. Zal de gemeenteraad van Harderwijk de drastische bezuinigingen tegenhouden die het college voorstelt? Het plan om de subsidie voor de bibliotheek te halveren zal desastreuze gevolgen hebben.
Komende donderdag is de laatste discussie in de raad over deze voorgestelde bezuiniging. Dus werd het publiek vandaag nogmaals duidelijk gemaakt wat dit kan betekenen voor hun bibliotheek.
De helft van de collecties was ingepakt om te laten zien wat straks gaat verdwijnen.
Verhuisdozen staan al bij de ingang om aan te geven dat we bij deze bezuiniging op zoek moeten naar een ander kleiner gebouw. Buiten werden alvast afgeschreven boeken verkocht . En over de straat was een flink spandoek opgehangen met een tekst die duidelijk maakt dat we na deze bezuiniging niet meer iedereen kunnen bedienen.
Vrijwel alle bezoekers steunden de acties en namen zich voor om de gemeenteraad een mail, een tweet of een brief te sturen om hun bezwaren kenbaar te maken.
Natuurlijk waren er ook mensen die het erg lastig en vervelend vonden dat ze hun krantje, dvd of boek misten, maar op deze manier werd het wel glashelder dat de voorgestelde bezuiniging heel veel mensen gaat treffen.
Om het gemis aan collectie enigszins te verzachten was er live-muziek en voor iedereen koffie met cake en voor de kinderen een mooi oranje bibliotheekballon. Door de honderden uitgedeelde ballonnen kleurde de stad langzaam oranje en was het voor iedereen duidelijk dat de bibliotheek weer volop actie voerde.
Ik hoop natuurlijk ook dat de boodschap van vandaag de raad bereikt en zij niet akkoord zal gaan met het voorstel van de het college van Harderwijk om de bibliotheek te minimaliseren.
Het was in ieder geval weldadig om opnieuw te ervaren dat de Harderwijkse bevolking massaal achter het behoud van de bibliotheek staat.

Mocht u de flyer vandaag gemist hebben, uw bezwaren tegen de bezuinigingen kunt u mailen naar: gemeenteraad@harderwijk.nl

En gebruik voor uw tweets de hashtag: #reddebieb


4 opmerkingen:

Linda zei

Bedankt Bas voor dit superverslag. Zo krijg ik toch mee hoe de dag is geweest.

Bas van Houwelingen zei

@Linda, graag gedaan, het was een prima dag.

Festina Lente zei

Succes! Prachtige achtie! En nu maar hopen dat het helpt! (ik kan me niet voorstellen van niet)

Bas van Houwelingen zei

@Festina Lente, bedankt. Wij hopen natuurlijk ook nog op een goede uitkomst. Donderdag weten we waarschijnlijk meer.