Jean Francois Rauzier - Bibliothèque

zondag 26 februari 2012

De bibliotheek als ruggengraat van de samenleving


Noorwegen heeft er een prachtige bibliotheek bij. Dit kulturhus staat in Vennesla, een dorpje met ruim 13.000 inwoners in het zuiden van Noorwegen. Waar een klein dorp groot in kan zijn!
De vormgeving van het gebouw, ontworpen door het architectenbureau Helen & Hard, is uniek. De vele houten spanten vormen een soort ruggengraat die doorlopen in de kasten en zitjes.
Als je door de bibliotheek loopt is het net alsof je in het binnenste van een soort grote walvis bent.
De voorkant aan de straat is geheel van glas om voorbijgangers goed zicht te geven op het interieur. Langs de gevel zijn grote houten banken geplaatst om het ontmoetingskarakter te benadrukken. De achterkant heeft een tweede huid gekregen met verticale houten panelen.
Bij de opening wilde iedereen graag even een kijkje nemen in dit bijzondere gebouw.6 opmerkingen:

Désirée Hazekamp zei

Heel bijzonder. Het gebouw deed mij denken aan het parlementsgebouw in Edinburgh. Dit gebouw ziet er alleen van buiten veel toegankelijker uit.

Bas van Houwelingen zei

@Désirée Hazekamp, bedankt voor je reactie. Inderdaad zal de grote glaspartij aan de voorzijde drempelverlagend werken, denk ik.

Mark Deckers zei

wow! Dat gebouw is echt een statement.

Bas van Houwelingen zei

Vind ik ook en een beetje ruggengraat kunnen we wel gebruiken in deze tijd

Cosmas Bronsgeest zei

Prachtig! Zou mooi staan aan het waterfront. Groet.

Bas van Houwelingen zei

@CosmasBronsgeest, inderdaad schitterend en met uitzicht over het water nog mooier. Nu de gemeente nog warm zien te krijgen.