Long-bin Chen is geboren in 1964 in Taipei, Taiwan. Hij maakt boekenkunst van telefoon- en goudengidsen én boeken. Hij gebruikt allerlei gereedschap, van kettingzagen tot bandschuurmachines, om de koppen uit de stapels boeken te snijden. Na de Universiteit in Taiwan is hij naar de School of Visual Arts in New York gegaan. Grappig om te zien hoe afgeschreven boeken een tweede leven krijgen.
Nieuwe bestemmingen voor afgeschreven boeken? Als basismateriaal om een kunstobject te maken? Of zoals in Boekenpost juli/aug 2011 door Caspar Wechgelaer in zijn rubriek Rondje Boekenland gesignaleerd: "Door het op grote schaal scannen van o.a. oude wetenschappelijke uitgaven en studieboeken, die vervolgens voor een ieder gratis toegankelijk zijn, is de verkoop van deze categorie boeken behoorlijk ingezakt. Antiquaren zijn niet zo erg geneigd de prijs flink te laten zakken omdat dat slecht is voor de handel. Omdat ook versnipperen geen aantrekkelijke optie is doet zich nu in toenemende mate een voorheen sterk afgekeurde praktijk voor: de boeken slopen en de plaatjes los verkopen als ‘oude prenten’. De boeken leveren dan vele malen meer op dan bij verkoop van een compleet boekitalisering op de verkoop van oude boeken.
Mooi, de boekenkunst. Als er nu veel boeken overblijven, van de verkoop, moeten we maar eens een workshop gaan doen: creatief met boeken. Wie weet hoeveel kunstenaars er onder het personeel zijn. In het kader van bezuinigingen ook goed te doen.
@janneke, door de verdergaande digitalisering komen er inderdaad steeds meer afgeschreven boeken die niet meer verkocht worden. Deze boekenkunst is in ieder geval een leuk alternatief. @Els, goed idee. Er zullen vast weer veel boeken overblijven. We moesten misschien maar eens een prijsvraagje uitschrijven onder onze medewerkers. Creatief met boeken, wie gaat de workshop geven?
5 opmerkingen:
Nieuwe bestemmingen voor afgeschreven boeken?
Als basismateriaal om een kunstobject te maken?
Of zoals in Boekenpost juli/aug 2011 door Caspar Wechgelaer in zijn rubriek Rondje Boekenland gesignaleerd: "Door het op grote schaal scannen van o.a. oude wetenschappelijke uitgaven en studieboeken, die vervolgens voor een ieder gratis toegankelijk zijn, is de verkoop van deze categorie boeken behoorlijk ingezakt. Antiquaren zijn niet zo erg geneigd de prijs flink te laten zakken omdat dat slecht is voor de handel. Omdat ook versnipperen geen aantrekkelijke optie is doet zich nu in toenemende mate een voorheen sterk afgekeurde praktijk voor: de boeken slopen en de plaatjes los verkopen als ‘oude prenten’. De boeken leveren dan vele malen meer op dan bij verkoop van een compleet boekitalisering op de verkoop van oude boeken.
janneke
Mooi, de boekenkunst. Als er nu veel boeken overblijven, van de verkoop, moeten we maar eens een workshop gaan doen: creatief met boeken. Wie weet hoeveel kunstenaars er onder het personeel zijn. In het kader van bezuinigingen ook goed te doen.
@janneke, door de verdergaande digitalisering komen er inderdaad steeds meer afgeschreven boeken die niet meer verkocht worden. Deze boekenkunst is in ieder geval een leuk alternatief.
@Els, goed idee. Er zullen vast weer veel boeken overblijven. We moesten misschien maar eens een prijsvraagje uitschrijven onder onze medewerkers. Creatief met boeken, wie gaat de workshop geven?
Geweldig Bas,
Goed idee Els
Op YouTube zijn filmpjes te vinden hoe Long-Bi Chen deze sculpturen maakt.
@mari, dank voor de tip. De filmpjes had ik nog niet gezien
Een reactie posten