Jean Francois Rauzier - Bibliothèque

vrijdag 29 oktober 2010

Google maps in de 17de eeuw



De Koninklijke Bibliotheek heeft deze maand een prachtige stedenatlas van Frederick de Wit gekocht voor € 90.000,-. Dat lijkt veel voor een atlas, maar dit is dan ook een zeldzaam en puntgaaf exemplaar. Het gaat om de eerste druk uit 1698 met gedetailleerde, met de hand ingekleurde kaarten en panorama’s van 151 steden van de Lage Landen. Wereldwijd zijn er vier exemplaren van deze editie bewaard gebleven.
Frederick de Wit gebruikte koperplaten van de bekende kaartenmakers Joan Blaeu en Janssonius, maar bracht daar extra aanvullingen en detailleringen op aan.

Amsterdam, paleis op de dam

Naast plattegronden staan er ook enkele prachtige tekeningen van kerken in de atlas.

Amsterdam, waag, markt en stadhuis

Amsterdam, de nieuwe kerk

Amsterdam, de beurs

Ook Harderwijk is opgenomen in de atlas. Geweldig om te zien dat ik het lunchrondje, dat ik tussen de middag vaak maak, ook al 300 jaar geleden had kunnen lopen. Zelfs het Linnaeus-torentje, pal naast onze bibliotheek, staat al op de kaart getekend. De plaats waarop nu de huidige bibliotheek staat was toen nog een grasveldje.


Om dit allemaal te kunnen zien, hoef je niet meer naar Den Haag te reizen, maar slechts de site van de KB aan te klikken. De gehele atlas is gedigitaliseerd en door te bladeren.
Prachtig dat deze oude schatten nu digitaal ontsloten kunnen worden.
Content digitaal ontsluiten, een schone taak voor de bibliotheken.

2 opmerkingen:

mari zei

Inderdaad een prachtige collectie.

zo kun je op de volgende site ook oude kaarten vinden

Op WatWasWaar kan je over elke plek in Nederland historische gegevens vinden. De informatie is heel divers, overal anders en afkomstig uit de rijke collecties van een toenemend aantal plaatselijke, regionale en landelijke archiefinstellingen in Nederland. De landsdekkende minuutplans uit 1832 zijn een mooi voorbeeld van één van de collecties. Deze kaarten tonen zeer gedetailleerd het grondbezit op perceelniveau van heel Nederland omstreeks 1832. Ook interessant zijn de luchtfoto's van de RAF die Nederland ten tijde van de Tweede Wereldoorlog tonen. Verder zijn er op WatWasWaar oude kaarten van waterschappen, foto's en tekeningen te vinden.

Bas van Houwelingen zei

@mari, inderdaad ook een mooie site met heel veel content die je niet zomaar ergens anders vindt.
Bedankt voor de tip.