Jean Francois Rauzier - Bibliothèque

dinsdag 5 oktober 2010

Simplex veri sigillum


Eenvoud is het kenmerk van het ware, daar moest ik aan denken toen ik bovenstaande afbeelding zag. De foto is gemaakt door een Annelies in 2006, meer gegevens stonden er niet bij. Lekker simpel.
Ik hou wel van de stroming ‘less is more’, aan mij is barok niet besteed. Dat zal mijn sobere calvinistische achtergrond wel zijn.
De uitspraak simplex veri sigillum is waarschijnlijk van Herman Boerhaave, de medicus die in zijn tijd zo beroemd was dat een brief uit China die alleen met ‘Boerhaave, Europa’ was geadresseerd, toch bij hem in Leiden thuis aankwam. Of Boerhaave zijn lijfspreuk zelf bedacht heeft -hij sprak, las en schreef per slot vloeiend Latijn, destijds de wetenschappelijke voertaal- of dat hij hem bij een antieke Romeinse schrijver heeft gevonden, is niet met zekerheid te zeggen.
Als ik uit het raam kijk van mijn werkplek, in het gebouw van de vroegere universiteit van Harderwijk, zie ik het torentje van Linnaeus. In het torentje staat een borstbeeld van Carolus Linnaeus die in Harderwijk promoveerde. Aan de muur van het torentje is in 1938 een gedenkplaat aangebracht ter ere van het feit dat ook Boerhaave promoveerde aan de universiteit alhier.
Ja, ik werk op een zeer wijze en inspirerende plek.

4 opmerkingen:

mari zei

Linnaeus
Op 23 juni 1735 promoveerde hij in de geneeskunde op het proefschrift 'Hypothesis nova de febrium intermittentium causa' aan de Universiteit van Harderwijk.
Hij promoveerde in zes dagen, waarvan drie voor het drukken van het proefschrift.

Bas van Houwelingen zei

@Dat was een snelle jongen! Maar er was wel wat voorwerk in Zweden gedaan natuurlijk.

mari zei

Hoewel....
Dit gedichtje bestaat ook

Harderwijk is een stad van negotie,
Men verkoopt er bokking, blauwbessen en bullen van promotie.

Bas van Houwelingen zei

@mari Die uitspraak wordt toch ook wel weer tegengesproken in het boek Een onderschatte universiteit: http://www.harderwijkreeks.nl/inhoud_een_onderschatte_universiteit.htm