zondag 30 mei 2010
Verbeelding en vertaling van de werkelijkheid
Beelden spreken tot de verbeelding. De werkelijkheid of het leven is echter altijd meer dan de uitdrukkingsvorm waarin wij die werkelijkheid vertalen. Taal is een prachtige uitvinding die veelzeggend kan zijn. Foto’s kunnen een verpletterende indruk maken, maar woorden schieten te kort en beelden geven slechts een mogelijke invalshoek weer van hoe we de wereld zien.
De werkelijkheid en onze vertaling of verbeelding daarvan vallen nooit samen. Een verbeelde werkelijkheid is een wereld op zich, naast de bestaande werkelijkheid, maar staat daar niet los van. De werkelijke en de virtuele, beïnvloeden elkaar in hoge mate. De één is niet per definitie beter dan de andere, beide hebben hun toegevoegde waarde.
Het aardige van beelden is dat je goed kunt laten zien dat er vele manieren zijn om naar de wereld te kijken.
Lig je lui in een tuinstoel tegen de onderkant van de pergola te kijken en zie je ineens geen pergola meer maar een kruis, symbool van leven en dood in het christendom.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
6 opmerkingen:
Anders kijken is heerlijk. Als je er maar genoeg tijd voor neemt komt het vanzelf. Moet dan altijd denken aan de woorden van William Blake:
"To see a world in a grain of sand,
And a heaven in a wild flower,
Hold infinity in the palm of your hand,
And eternity in an hour."
@Edwin, verwondering is het mooie resultaat als je af en toe met andere ogen kunt kijken en het zorgt voor de broodnodige relativering. Bedankt voor William Blake.
Wijsheid begint met verwondering. (Socrates)
'De werkelijke ontdekkingsreis bestaat er niet in dat men nieuwe landschappen ontdekt, maar dat men de wereld met nieuwe ogen bekijkt.' (Marcel Proust)
Dag Bas,
ik kwam via de woorden van Blake via google op je basblog terecht. Mooie foto's, lezenswaardige woorden. Ik kom er zeker terug.
Het gelezene deed me denken aan een mooie uitspraak van Antoni Tapies die je wellicht ook kan waarderen: "de zin van het werk berust op de mogelijke medewerking van de waarnemer. wie zonder innerlijke beelden leeft, zonder de verbeelding en zonder de sensibiliteit die men nodig heeft om in zich gedachten te associëren, zal helemaal niets zien."
Met groet, Jan Groen te Boijl.
Jan Groen, hartelijk dank voor je reactie. De uitspraak van Tapies kende ik nog niet, maar kan ik zeker beamen.
Een reactie posten