Jean Francois Rauzier - Bibliothèque

donderdag 6 mei 2010

Het prof. dr. ir. W.J. van Blommesteinmeer

Een laatste bericht over Suriname waar Dorine een dag of tien verbleef. Zij heeft een driedaagse trip gemaakt op en om het grote stuwmeer van Suriname.
Het prof.dr.ir. W.J. van Blommesteinmeer, nu het Brokopondostuwmeer is ongeveer zo groot als de provincie Utrecht. Het is ontstaan halverwege de vorige eeuw door de bouw van een stuwdam in de rivier de Suriname.
Om de gevonden bauxiet tot aluminium te verwerken is veel electriciteit nodig. Daarom werd de dam gebouwd om via een waterkrachtcentrale electriciteit op te wekken. De toegezegde schadevergoeding aan de oorspronkelijke bewoners van het gebied, die verhuizen moesten, bleef uit.
Om geld uit te sparen is het gebied dat onder water zou lopen niet eerst kaalgekapt. Daardoor wordt scheepvaart op het meer nu nog steeds gehinderd door de kruinen van onder water staande bomen.
De wit uitgeslagen bomen leverden wel fotogenieke plaatjes op.


Enkele tochtgenoten van Dorine hebben gevist in het stuwmeer en dat leverde al gauw voldoende op voor een flinke maaltijd (foto boven). Deze tukunari of pauwoogbaars blijkt een heel smakelijke vis te zijn.
Naast deze baars werden er ook nog enkele piranha’s (foto onder) gevangen, waar meestal vissoep van wordt gemaakt.
Deze keer at de mens de piranha, het gebeurt ook wel eens andersom.

1 opmerking:

mari zei

Je wilt absoluut niet in het water vallen, met een wondje waar dan ook aan je lijf, want als Pirnaha's honger hebben eten ze alles.
Mo syi