Jean Francois Rauzier - Bibliothèque

maandag 16 mei 2011

Sluiting bibliotheek dreigt


Bericht uit de Stentor van vandaag:

door Wijnand KooijmansBibliotheek moet mogelijk dicht wanneer bezuinigingen doorgaan

HARDERWIJK - De directie van de bibliotheek in Harderwijk houdt er, indien de gemeente de aangekondigde bezuiniging van 75 procent doorzet, ernstig rekening mee dat de bibliotheek moet worden gesloten.
In het kader van de bezuinigingen heeft Harderwijk beslist dat de bibliotheek ruim zevenhonderdduizend euro aan subsidie moet inleveren. Van het restant van 240.000 euro moet de bibliotheek, zo vindt het college van burgemeester en wethouders van Harderwijk, de basistaken uitvoeren.

De directie vindt dat de bezuinigingen op de bibliotheek in geen enkele verhouding staan met de overige bezuinigen binnen de gemeente. Ook landelijk wordt er nergens zo veel bezuinigd op het bibliotheekwerk als in Harderwijk.

Er wordt een doemscenario voorgesteld. "Enkele boekenkasten met het restant van de huidige collectie is wat rest", zo wordt gezegd.

Ingegaan wordt op de gevolgen voor de klant indien de bibliotheek al open kan blijven. In het gunstigste geval, volgens de directie van een bibliotheek moet de klant rekening houden met een forse verhoging van het abonnementsgeld, een schrale collectie leesboeken voor kinderen tot 12 jaar en romans voor volwassenen.

Geen informatieve boeken meer, geen Engelse boeken, geen cd's, dvd's of luisterboeken. Educatieve programma's als Boekstart voor peuters en kleuters, Makkelijk Lezen Plein en Taalpunt voor kinderen en volwassenen die moeite hebben met lezen kunnen in het vervolg niet meer uitgevoerd worden.

Voor lezingen en het programma tijdens de Kinderboekenweek is geen geld meer. De bibliotheek haalde vorig jaar nog een ledenaanwas van tien procent.

Einde bericht.

Inmiddels hebben we een actiesite in het leven geroepen, worden er massaal handtekeningenlijsten ingevuld en zijn er afspraken met alle fracties in de gemeenteraad.
Meer acties volgen.
We laten de kop niet hangen, maar knokken door totdat de beslissing is gevallen.

2 opmerkingen:

Festina Lente zei

Succes, wij leven mee! Dit kan niet echt waar zijn!

mari zei

Maar de reacties van klanten, bezoekers en mensen die ik ontmoet zijn echt hartverwarmend.
Hoop van harte dat B en W deze ook willen horen