Jean Francois Rauzier - Bibliothèque

donderdag 19 mei 2011

Bibliotheek de straat op

Jan Hoogenberg, directeur-bestuurder van Bibliotheek Noordwest Veluwe in de bibliotheek van Harderwijk: "Nergens anders wordt de bibliotheek zo hard getroffen als in Harderwijk."

Bericht uit de Stentor van 18 mei.

HARDERWIJK - Medewerkers van de bibliotheek in Harderwijk gaan zaterdag tijdens Kulting de straat op om handtekeningen te verzamelen tegen de voorgestelde bezuinigingen.
Burgemeester en wethouders zijn van plan de subsidie te verlagen van 940.000 naar 240.000 euro. Omdat de medewerkers zaterdag vooral buiten zijn is er die dag een beperkte service in de bibliotheek. Eerder deze week werden ook al veel handtekeningen verzameld. Ook via de actie website www.75procent.nl kunnen mensen hun steun betuigen. De korting van 75 procent staat in de kadernota 'Samen naar een nieuw evenwicht'. Van de 240.000 euro moet de bibliotheek haar basistaken uitvoeren. In de visie van het college is dat enkel het uitlenen van boeken. Volgens Jan Hoogenberg van de bibliotheek Noordwest Veluwe is het maar de vraag of een dergelijke korting mag worden opgelegd. In afspraken tussen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Vereniging van Openbare Bibliotheken is onder meer een bepaling opgenomen dat gemeente minimaal twaalf euro per inwoner beschikbaar stellen aan de bibliotheek. Dat zou voor Harderwijk uitkomen op ruim 500.000 euro. In het gunstigste geval leidt de korting tot een verhoging van het abonnementsgeld, een schrale collectie leesboeken voor kinderen tot 12 jaar en romans voor volwassenen. Geen informatieve boeken meer, geen Engelse boeken, geen cd's, dvd's of luisterboeken. Voor lezingen en het succesvolle programma tijdens de Kinderboekenweek zal geen geld meer zijn, aldus Hoogenberg. Donderdag 9 juni debatteren de politieke fracties in het stadhuis vanaf half acht over het voorstel voor de bezuinigingen. Donderdag 30 juni volgt de finale besluitvorming.

2 opmerkingen:

Hans zei

Veel succes toegewenst!

Bas van Houwelingen zei

@Hans, bedankt. We blijven knokken totdat de beslissing is genomen.
En van stilzitten en afwachten wordt je toch niet beter.