Jean Francois Rauzier - Bibliothèque

maandag 21 februari 2011

Nieuwe bibliotheek in Hoofddorp

Zaterdag was ik in de nieuwe centrale bibliotheek in Hoofddorp. Deze prachtige bibliotheek is ook overgestapt op het retailconcept en volgt de Groningse indeling van de diverse winkels.
Door subtiele kleuraccenten en presentatiewanden in een bepaalde kleur zijn de afdelingen goed van elkaar te onderscheiden en blijft de uitstraling toch rustig. Het lijkt alsof je in een mooi warenhuis rondloopt. Opvallend is dat vrijwel de gehele collectie frontaal gepresenteerd wordt. Ook Dorine, mijn lief, vond het een heerlijke bibliotheek om in rond te dwalen. Zij zag direct al veel aantrekkelijke boeken die zij wilde inkijken of lezen.
Ook hebben we geprobeerd een specifiek boek uit de catalogus op te zoeken. Dat is wel gelukt, maar het kostte behoorlijk wat zoekwerk om het betreffende boek te vinden.
Dat maakt meteen het verschil duidelijk met de traditionele bibliotheek. Voor gericht een titel zoeken, blijkt de normale indeling op siso en alfabet de meest efficiënte indeling. Voor ronddwalen en overal aan snuffelen is het retailconcept ideaal. Als mijn lief het voor het zeggen zou hebben, was de keuze gauw gemaakt: De nieuwe uitnodigende bibliotheek in Hoofddorp is, wat haar betreft, een mooi voorbeeld om snel na te volgen op de Veluwe en elders in het land. En ik denk dat er heel veel klanten zoals Dorine zijn.
Natuurlijk heb ik foto’s gemaakt om een indruk te geven, maar stap vooral even de bibliotheek binnen als je in de buurt bent.

De 'strandstoelen' zaten overigens prima.

8 opmerkingen:

Ton de Kruyff zei

Mooie impressie Bas, ik ga er eens kijken.

Unknown zei

Geen smetje te bekennen op de foto's. Strak en toch warm. Ziet er goed uit. Dank voor het delen.

Bas van Houwelingen zei

@Ton, moet je zeker doen als je naar goeie voorbeelden zoekt van het retailconcept
@Edwin, het was er goed toeven, en inderdaad geen toonzaal waarin je je niet meer durft bewegen.

Hans zei

Mooi, hoor.

Anoniem zei

Mooie foto's, mooie bibliotheek. Maar voor mij als rolstoeler slecht toegankelijk

Grace Guan zei

Zaterdag(26) was ik ook in de nieuwe centrale bibliotheek in Hoofddorp. :)

Bas van Houwelingen zei

@Anoniem, die slechte toegankelijkheid voor rolstoelers is wel een minpunt, zou je niet verwachten bij zo'n nieuw ingerichte bibliotheek
@Grace Guan, vond je hem ook zo mooi?

Grace Guan zei

@Bas, Ja! Natuurlijk! Ik hoop dat ze meer Engels boek!