Jean Francois Rauzier - Bibliothèque

donderdag 4 november 2010

Afhankelijk van de techniek

Steeds meer wordt de techniek het verlengstuk van de mens. Als bijvoorbeeld de stroom uitvalt zijn we al snel onthand. We redden ons nog even met een kaarsje, een zaklamp of wat lucifers maar het moet niet te lang duren. Datzelfde geldt voor auto’s die niet willen starten, computers die vastlopen etc. etc.

We zijn zo op de techniek gaan rekenen dat het leven zonder apparaten nauwelijks nog voorstelbaar is. Ons leven en de techniek zijn een soort symbiose aangegaan.
Je kunt je voorstellen dat dit in de loop der tijd gevolgen heeft voor onze zintuigen, hersenen en spieren. Het gehoor kan zomaar afnemen want geluidsdetectoren kunnen deze functie overnemen, je doet steeds minder een beroep op je geheugen want onze kennis en herinneringen staan op harde schijven en stickies. Zelfs spieren blijven onderontwikkeld want we doen steeds meer zittend werk en laten ons vervoeren met trein, auto of vliegtuig.
Ik zag een humoristisch filmpje die deze hulpeloosheid als gevolg van te grote afhankelijkheid lekker zwart-wit in beeld brengt.Het filmpje was onderdeel van een commercial voor een uitzendbureau dat propageerde een ander soort werknemer te kunnen leveren dan de mensen hierboven geschetst.

2 opmerkingen:

mari zei

leuk filmpje!! Bas.
En de techniek staat voor niets
Gisteren gehoord De wii heeft alweer een opvolger
De revolutionaire Kinect-sensor registreert de beweging van je hele lichaam waardoor je zonder controller kunt gamen: jij bent de controller!

Bas van Houwelingen zei

@mari, en zo wordt de mens-machine steeds meer werkelijkheid.