Jean Francois Rauzier - Bibliothèque

maandag 21 juni 2010

Oranje

Oranje, oranje, oranje: Er wordt dus weer gevoetbald.
Het woord oranje is afkomstig van het Perzische narang (het Spaanse naranja), dat sinaasappel betekent. Ook in andere talen, o.a. Engels en Frans, wordt hetzelfde woord gebruikt voor 'oranje' en 'sinaasappel'.
De Franse stad Orange was ooit een centrum van sinaasappelhandel en dankt hier zijn naam aan. Het Nederlandse koningshuis dankt zijn naam weer aan die stad, dus eigenlijk heet onze majesteit Beatrix van Sinaasappel.
Als je buiten komt vliegen de oranje vlaggetjes je tegemoet. Je gaat zo langzamerhand overal oranje zien. Zelfs op het internet eisen ineens overal oranje producten je aandacht op.

Naast de selectie van van Marwijk presenteer ik hier mijn eigen Oranjeselectie:
Kent u dat ook? Oranjeverzadiging?

5 opmerkingen:

Kaatje zei

Ik denk dat ik meer plezier kan hebben met jouw selectie als die van van Marwijk, het was namelijk een saai spelletje en stelletje afgelopen zaterdag, maar ja het resultaat telt. Jij hebt in ieder geval genoeg reseve spelers op de bank en ze zijn op meerdere plekken in te zetten. Groetjes Karin.

Wilma zei

't Was echt even schrikken zo na 2 weken totaal geen voetbalgekte op Corsica. Ik zag vanmiddag knal oranje paprika's in de winkel liggen en bij het brood lagen 'voetballetjes' (krentenbolletjes maar dan rond)
Ik hou van voetbal, maar deze gekte...

Linda zei

Wil je nu ook een foto van mijn oranje dak?
Het wordt me na jouw blog, echt oranje voor de ogen.

mari zei

nog wat weetjes over Oranje:
De kleur oranje komt vrij weinig in de natuur voor en kent dan ook niet zo veel symboliek als de meeste andere kleuren
-De Nederlandse vlag die bij de Unie van Utrecht in 1579 officieel werd aangenomen was oranje, wit, blauw
-De grootste rivier van het Zuid-Afrika heet de Oranjerivier en deze naam is toepasselijk gekozen omdat de kleur van de aarde vaak naar het oranje zweemt
Een van de twee Boerenrepublieken lag tussen de Oranjerivier en de Vaalrivier en heette oorspronkelijk Oranje Vrijstaat. Ook de vlag van de apartheidstaat was gebaseerd op Oranje-blanje-bleu.
-In Ierland is de kleur door toedoen van Koning-Stadhouder Willem III de kleur van de kolonisten geworden. In Noord-Ierland worden ieder jaar door de Oranjeorde Oranjemarsen georganiseerd.
-Joodse kolonisten gebruikten de kleur als teken van verzet tegen de ontruiming van de Gazastrook in augustus 2005.
-In de kleurcodering voor elektronica staat oranje voor het cijfer 3.

Bas van Houwelingen zei

@Allen, bedankt voor alle reacties. Nu even genoeg oranje gezien.
Snel over naar een lekker potje voetbal.