Jean Francois Rauzier - Bibliothèque

zaterdag 15 januari 2011

Be kind to books


De huidige economische crisis blijft niet zonder gevolgen voor culturele instellingen als de bibliotheek. Dagelijks kun je lezen over de aankomende bezuinigingen voor de komende jaren. De cursus 37 manieren om te bezuinigen gaat binnenkort in onze bibliotheek van start.
Hoe ging dat ten tijde van de grote crisis, de jaren dertig in de vorige eeuw? Ook toen stond de economie er slecht voor, maar i.p.v. enkel te snijden in de begroting werden ook grote werkgelegenheidsprojecten gestart.
In de Verenigde Staten financierde de WPA (Works Project Administration) het FAP (Federal Art Project) waarbij duizenden kunstenaars aan werk werden geholpen door overheidsopdrachten ter verfraaiing van de gebouwen en ter verbetering van de publieke diensten. Een soort BKR (Beeldende Kunstenaars Regeling) dus, zoals wij die ook in Nederland hebben gekend, waarvan de oorsprong overigens ook al in diezelfde jaren dertig lag. In 1935 werd door de minister van Sociale Zaken het Voorzieningsfonds voor Kunstenaars opgericht.
De posters in deze blog zijn een onderdeel van dat kunstproject in de V.S. Bovenstaande poster is uit 1941 en een ontwerp van Arlington Gregg. Het is er één uit een maandelijkse serie om de bibliotheek te promoten.


De volgende posters, uit de serie be kind to books, zijn de echte degelijke bibliotheekposters die de jonge lezertjes waarschuwen tegen ezelsoren, kauwgum en het breken van de ruggetjes.
De laatste poster is op dit moment wel heel toepasselijk en kan zo weer worden opgehangen.




2 opmerkingen:

mari zei

1935 ten tijde van het Kabinet Colijn III was Mr. M. Slingenberg minister van Sociale zaken
(Hij was lid van de vrijzinnige democratische bond)

Bas van Houwelingen zei

Slingenberg is helaas niet oud geworden, nog geen 60 jaar.
Voor zo'n sympathieke maatregel had ik hem een wat langer leven gegund.