Jean Francois Rauzier - Bibliothèque

zondag 30 januari 2011

Niet alles verandert snel

Content online beschikbaar maken, een mooie taak voor de bibliotheek.
Dankzij de Koninklijke Bibliotheek kunnen we online een aantal oude tijdschriften doorbladeren. Eén van die tijdschriften is het eerste nummer van het oorspronkelijke Franse tijdschrift Elle dat in oktober 1989 in Nederland op de markt kwam. Voor internationale mode was tot op dat moment nog weinig aandacht.
Wat mij opviel bij het bekijken van dit tijdschrift dat het nog niet erg gedateerd overkwam. Vaak zijn foto’s van enige tijd geleden direct te herkennen als ‘uit een andere tijd’, zeker met mode zou je dat verwachten. Wellicht dat toen op een wat oudere doelgroep gemikt werd dan nu. En misschien ben ik veel te veel leek om hierover te kunnen oordelen, maar ik vind de eerste Elle, na ruim twintig jaar, nog aardig eigentijds. Elle verandert niet snel. Oordeel zelf.










Als je het hele tijdschrift wilt bekijken klik dan hier.

donderdag 27 januari 2011

Postzegelverzameling


Postzegels, wie heeft ze niet ooit verzameld.
Het Museum voor Communicatie in Den Haag heeft er, sinds gisteren, een themawebsite bij, namelijk over postzegels, waarop vrijwel alle uitgebrachte Nederlandse postzegels en hun concept ontwerpen te zien zijn. Je kunt gemakkelijk via een tijdlijn door de gehele collectie scrollen, de postzegels verplaatsen of vergroten. Ook kun je filteren op bepaalde thema, zoals kunst, geschiedenis, natuur of op soort zegels zoals kinderpostzegels of op ontwerper.
De digitalisering van ruim 10.000 postzegels en hun originele schetsen is mogelijk gemaakt door subsidie van OC&W. Eerst zijn de postzegels stuk voor stuk gefotografeerd en vervolgens is er nog twee jaar lang gewerkt aan een goede beschrijving en de vormgeving van de website.
Weer een mooi staaltje van digitale ontsluiting van deze filatelistische collectie van het Museum voor communicatie.
Omdat het vandaag gedichtendag is, heb ik onderstaande postzegel uit 1988 opgezocht op de betreffende site. Het gedicht van Jan Hanlo, Ik noem je: bloemen in de nacht.
Een mooi gedicht, dat ook gedrukt is op een kussensloop. Ik kan je vertellen: Dat slaapt prima.

dinsdag 25 januari 2011

Portrettengalerij


Facity is een online foto project. Het is een groeiende verzameling portretten uit verschillende steden over de gehele wereld. Het project is eind 2008 gestart in Berlijn door drie fotografen, Hannes Caspar, Kerem Ergün en Martin Wunderwald. Sinds een jaar is het uitgebreid tot andere steden in de wereld.
Iedereen kan in principe meedoen met het project, maar de foto’s moeten wel volgens een bepaalde regels gemaakt worden. Deze zijn vermeld in een manifest op de site Facity.
Het is inmiddels een omvangrijke database geworden met ruim 3000 portretten van mensen uit 115 steden. Dagelijks komen er nieuwe foto’s bij.


Het is zeker geen doorsnee van de mensheid, daarvoor is de toevalligheid van de deelnemers te groot. Ik heb bijvoorbeeld geen mensen uit Afrikaanse steden gezien en ook worden er veel meer jongere mensen afgebeeld dan oudere, maar een prachtige online verzameling is het zeker.
Hier enkele foto’s van mannen van oud tot jong.









Ook baby’s worden gefotografeerd voor Facity. Kijk voor een mooie verzameling van deze jongste wereldbewoners op Moo!.

zaterdag 22 januari 2011

Vingerverven

Nieuwe media zijn steeds vaker multimedia. Dat maakt dat een gewoon boek heel langzaam naar de achtergrond verdwijnt. Neem de iPad. Een prachtig apparaatje dat het geweldig doet als eReader. Maar dat is niet het enige waartoe dit tablet in staat is. Je kunt doorklikken voor achtergrondinformatie, je kunt aantekeningen maken, je kunt er mee internetten en e-mailen of gebruiken als laptop om op te werken.
Dat je er ook prachtig op kunt schilderen met de app Brushes wist ik nog niet.
En als een kunstenaar als David Kassan zo’n toepassing gebruikt, zie je dat de iPad veel meer is dan een mooie eReader.
Drie uur vingerverven teruggebracht tot 8 minuten film.



Nog meer zien van David, kijk dan op mijn blog Moo!

donderdag 20 januari 2011

Glossy van Gatochy


De KB heeft mooie beeldbanken waarover ik vorige week schreef, maar zij is niet de enige die prachtig beeldmateriaal aan iedereen beschikbaar stelt via het internet.
Tegenwoordig kan iedereen producent worden. Zo ontdekte ik Gatochy op Flickr met duizenden foto’s van magazines en reclame’s uit de vorige eeuw. Soms is alleen de cover gefotografeerd, soms iedere pagina van het blad. Gatochy blijkt de gebruikersnaam van Mariana Pinheiro (foto links). Zij is grafisch vormgever en woont in Lissabon. Uit haar verzameling toon ik hier een aantal covers van Japanse glossy’s uit de jaren dertig van de vorige eeuw.











dinsdag 18 januari 2011

Het leven is vurrukkulluk


Het leven is vurrukkulluk”, zei Panda. Dit is de openingszin van het boek van Remco Campert uit 1961 dat dit jaar centraal zal staan tijden de grote leescampagne Nederland Leest van 21 oktober tot 18 november.
Er zullen ongeveer 1.000.000 exemplaren gedrukt worden, ruim voldoende om aan alle belangstellende bibliotheekleden een exemplaar uit te reiken.
Voor wie niet zo lang kan wachten heeft Bibliotheek Noordwest Veluwe nog een exemplaar in de kast staan.

Remco Campert toen



Remco Campert nu

zaterdag 15 januari 2011

Be kind to books


De huidige economische crisis blijft niet zonder gevolgen voor culturele instellingen als de bibliotheek. Dagelijks kun je lezen over de aankomende bezuinigingen voor de komende jaren. De cursus 37 manieren om te bezuinigen gaat binnenkort in onze bibliotheek van start.
Hoe ging dat ten tijde van de grote crisis, de jaren dertig in de vorige eeuw? Ook toen stond de economie er slecht voor, maar i.p.v. enkel te snijden in de begroting werden ook grote werkgelegenheidsprojecten gestart.
In de Verenigde Staten financierde de WPA (Works Project Administration) het FAP (Federal Art Project) waarbij duizenden kunstenaars aan werk werden geholpen door overheidsopdrachten ter verfraaiing van de gebouwen en ter verbetering van de publieke diensten. Een soort BKR (Beeldende Kunstenaars Regeling) dus, zoals wij die ook in Nederland hebben gekend, waarvan de oorsprong overigens ook al in diezelfde jaren dertig lag. In 1935 werd door de minister van Sociale Zaken het Voorzieningsfonds voor Kunstenaars opgericht.
De posters in deze blog zijn een onderdeel van dat kunstproject in de V.S. Bovenstaande poster is uit 1941 en een ontwerp van Arlington Gregg. Het is er één uit een maandelijkse serie om de bibliotheek te promoten.


De volgende posters, uit de serie be kind to books, zijn de echte degelijke bibliotheekposters die de jonge lezertjes waarschuwen tegen ezelsoren, kauwgum en het breken van de ruggetjes.
De laatste poster is op dit moment wel heel toepasselijk en kan zo weer worden opgehangen.




woensdag 12 januari 2011

De Gracieuse, een geïllustreerde aglaja

Kijk op de website van de KB en geniet. Ik kan het niet genoeg herhalen. Wat een prachtige digitale collecties zijn er inmiddels onder handbereik. In dit blogbericht aandacht voor het modetijdschrift, De Gracieuse met als ondertitel, een geïllustreerde aglaja.
Aglaja is één van de drie gratiën uit de Griekse mythologie en staat voor schoonheid.
Het tijdschrift verscheen voor het eerst in 1862 en hield pas in 1936 op te bestaan.
De welgestelde abonnees hadden een naaister in dienst die aan de hand van de platen, beschrijvingen en raderbladen de modellen, overwegend geïnspireerd op de mode uit Parijs, kon namaken.

Botticelli, de drie gratiën (1482)

Alle afleveringen die in die jaren verschenen zijn, kunnen op de site van de KB doorgebladerd en gelezen worden. De collectie De Gracieuse omvat in totaal 32.000(!) pagina’s tekst en zwartwit-afbeeldingen, 963 radeerbladen en 1200 kleurafbeeldingen.
Hier een aantal voorbeelden van de omslagen in de eerste helft van de 20e eeuw.

1911

1929

1930

1933

1935

1935

1936

1936