Jean Francois Rauzier - Bibliothèque

woensdag 29 december 2010

Dingen die voorbijgaan


Eind 2010, even weemoedig terugzien op wat voorbij gaat. De bibliobus, een prachtige dienstverlening van de bibliotheek, lijkt haar langste tijd gehad te hebben. Aan de randen van Nederland, in Groningen, Friesland en Zeeland zijn er al heel wat mobiele bibliotheekjes verdwenen. Met de komende provinciale bezuinigingen lijkt ook de Gelderse bibliobus voor een aantal bibliotheken nog moeilijk overeind te houden. Wellicht past deze vorm van dienstverlening ook wat minder bij deze tijd. De SRV-wagens zijn tenslotte ook grotendeels uit het straatbeeld verdwenen.
Met het idee om de bibliotheek zo dicht mogelijk bij de mensen te brengen is vanzelfsprekend niets mis. Steunpunten van de bibliotheek kunnen echter ook in scholen, zorgcentra en misschien wel in supermarkten of op stations ingericht worden.
De bibliobus, de mobile library, de bibliothèque ambulante, de biblioteca móvil of welke namen er nog meer aan deze prachtige bibliotheekdienst gegeven zijn, heeft in mijn ogen zijn langste tijd gehad.
Het is wel een vorm van bibliotheekdienstverlening die wereldwijd bekend is. Hier een aantal afbeeldingen uit alle windstreken.

Bibliobus Gelderland

Bibliobus Gelderland (interieur)

Groot-Brittannië

Spanje

Verenigde Staten

Japan

Korea

Taiwan

Ethiopië

India

India (interieur)

Groot-Brittannië

Guatamala

Guatamala (interieur)

2 opmerkingen:

Ton de Kruyff zei

De meest spectaculaire biblio"bus" blijf ik de Camel Mobile Library vinden.

Bas van Houwelingen zei

Ja, 's lands wijs, 's lands eer. Ik vond deze ezelbibliotheek ook een handige oplossing