Jean Francois Rauzier - Bibliothèque

donderdag 30 december 2010

Dingen die voorbijgaan (2)


De bibliobus is niet alleen overal op de wereld in gebruik zoals in de vorige blog gemeld, maar is er ook al heel lang. Hier wat zwartwit beelden vanaf de jaren zestig teruglopend naar het begin van de 20e eeuw. De meeste afbeeeldingen komen uit de Verenigde Staten. Een nostalgische terugblik bij het sluiten van dit jaar, waarbij het begrip blik ook in de letterlijke betekenis van toepassing is.


1960 - 1970


Ville de Bois, Frankrijk

Valenciennes, Frankrijk

Valenciennes, Frankrijk

Stonehurst, Verenigde Staten


1950 - 1960

Drenthe, Nederland

Minnesota, Verenigde Staten

Mississippi, Verenigde Staten

Madrid, Spanje


1940 - 1950

Verenigde Staten

Davidson County, Verenigde Staten


1930 - 1940

North Carolina, Verenigde Staten

Jefferson County, Verenigde Staten


Parijs, Frankrijk


1920 - 1930

München, Duitsland

Nieuw-Zeeland

Perth, Australië


1910 - 1920

Ohio, Verenigde Staten

Everett, Verenigde Staten

Minnesota, Verenigde Staten

Washington, Verenigde Staten

Washington, Verenigde Staten

woensdag 29 december 2010

Dingen die voorbijgaan


Eind 2010, even weemoedig terugzien op wat voorbij gaat. De bibliobus, een prachtige dienstverlening van de bibliotheek, lijkt haar langste tijd gehad te hebben. Aan de randen van Nederland, in Groningen, Friesland en Zeeland zijn er al heel wat mobiele bibliotheekjes verdwenen. Met de komende provinciale bezuinigingen lijkt ook de Gelderse bibliobus voor een aantal bibliotheken nog moeilijk overeind te houden. Wellicht past deze vorm van dienstverlening ook wat minder bij deze tijd. De SRV-wagens zijn tenslotte ook grotendeels uit het straatbeeld verdwenen.
Met het idee om de bibliotheek zo dicht mogelijk bij de mensen te brengen is vanzelfsprekend niets mis. Steunpunten van de bibliotheek kunnen echter ook in scholen, zorgcentra en misschien wel in supermarkten of op stations ingericht worden.
De bibliobus, de mobile library, de bibliothèque ambulante, de biblioteca móvil of welke namen er nog meer aan deze prachtige bibliotheekdienst gegeven zijn, heeft in mijn ogen zijn langste tijd gehad.
Het is wel een vorm van bibliotheekdienstverlening die wereldwijd bekend is. Hier een aantal afbeeldingen uit alle windstreken.

Bibliobus Gelderland

Bibliobus Gelderland (interieur)

Groot-Brittannië

Spanje

Verenigde Staten

Japan

Korea

Taiwan

Ethiopië

India

India (interieur)

Groot-Brittannië

Guatamala

Guatamala (interieur)

zaterdag 25 december 2010

Hallelujah


Hallelujah, geschreven door Leonard Cohen, uitgevoerd door Alexandra Burke, was de kersthit van 2008. Zij werd hiermee de winnaar van de X-factor competition in Groot-Brittanië.
Ik wens iedereen goede feestdagen en als we volgend jaar met vergelijkbare power en passie ons werk doen zoals Alexandra dat laat zien, komt het toch nog goed met de bibliotheek.



De uitvoering van Leonard Cohen zelf is slepender, klinkt meer doorleefd en is ook prachtig om naar te luisteren.

Overigens was Alexandra Burke niet de eerste en niet de laatste die dit lied heeft gecoverd.
Er zijn tientallen versies op YouTube te vinden. Daarom wint internet steeds vaker van onze bibliotheekcollectie. Je kunt met enkele klikken luisteren naar verschillende uitvoeringen van een song, terwijl je al blij mag zijn als er in de bibliotheek één versie beschikbaar is.
Hier een verzameling op YouTube van het lied van Leonard Cohen, in een half uurtje bij elkaar gesprokkeld:

donderdag 23 december 2010

Her Morning Elegance


Her Morning Elegance is een schitterende muziekvideo bij een songtekst van Oren Lavie, die dit jaar genomineerd was voor een Grammy Award voor de ‘Best Short Form Music Video’.
Als je het filmpje ziet besef je dat tekst , beeld en geluid elkaar prachtig kunnen aanvullen.
Hoewel het lezen van een gedicht of songtekst ook nu nog voor veel mensen voldoende is om te genieten, groeit het aantal mensen dat meer wil dan een tekst of muziek alleen.
Zo’n muziekvideo speelt daar prachtig op in. Zouden we in de bibliotheek ook best kunnen toepassen: wat meer beeldschermen in rustige hoeken waar de bezoekers dit soort films kunnen bekijken. Tekst is tenslotte niet alleen om te lezen, maar kan ook beluisterd of verfilmd worden.

Sun been down for days
A pretty flower in a vase
A slipper by the fireplace
A cello lying in it's case

Soon she's down the stairs
Her morning elegance she wears
The sound of water makes her dream
Awoken by a cloud of steam
She pours a daydream in a cup
A spoon of sugar sweetens up

And She fights for her life
As she puts on her coat
And she fights for her life on the train
She looks at the rain
As it pours
And she fights for her life
As she goes in a store
With a thought she has caught
By a thread
She pays for the bread
And She goes...
Nobody knows

Sun been down for days
A winter melody she plays
The thunder makes her contemplate
She hears a noise behind the gate
Perhaps a letter with a dove
Perhaps a stranger she could love

And She fights for her life
As she puts on her coat
And she fights for her life on the train
She looks at the rain
As it pours
And she fights for her life
As she goes in a store
With a thought she has caught
By a thread
She pays for the bread
And She goes...
Nobody knows




Door de snelheid van internet kun je al gauw denken dat dit soort filmpjes ook zo maar even gemaakt zijn. Daar vergis je je in. Hier een kort filmpje van de totstandkoming van Her Morning Elegance.

dinsdag 21 december 2010

Boekloze bibliotheek


Dit jaar kregen Ira Koers en Roelof Mulder een Dutch Design Award voor hun ontwerp van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam.
Het decoratieve element van bibliotheken zijn de boeken. Nu de digitale collecties in opkomst zijn, is de vraag: hoe ontwerp je en bibliotheek zonder boeken?
De bibliotheek waarvan het decor niet langer meer uit boeken bestaat, is een ‘huis' geworden om te studeren. De boekenplanken van weleer hebben plaatsgemaakt voor werkplekken. Zo vindt je in één van de studiezalen een aantal keukentafels waar je onder de lamp in groepjes kan werken, een gemakkelijke bank om de krant te lezen, een kantine versierd met spaarlampen, verschillende zitplekken voor een korte pauze en speciale telefoneerplekken in de hallen tussen de stille studiezalen. En in plaats van de uitleenbalie is er de rode kamer: een ruimte met mer dan 1.100 kratten, waar studenten hun boeken kunnen ophalen die ze online hebben besteld. De boeken zelf zijn opgeslagen in afgesloten magazijnen.
Een mooi voorbeeld van aanpassing aan het digitale tijdperk.
Nu heeft een universiteitsbibliotheek een andere functie dan een openbare bibliotheek, maar ideeën ontwikkelen om de ruimte nieuwe functies te geven voor de situatie dat er geen, of veel minder, fysieke boeken aanwezig zullen zijn, is wel belangrijk. We weten niet hoe het afloopt met het gewone boek, het e-book, de ipad en wat er verder nog zal volgen. We weten wel dat de digitalisering van informatie en geschreven tekst verder zal toenemen. We moeten dus nu ook al plannen gaan ontwikkelen voor de boekloze bibliotheek. Het jaarplan 2011 zet daar een eerste stap in door het thema ont-moeten als kernbegrip centraal te stellen.
Voor onze bibliotheken is zo’n strakke uitstraling als van het winnende ontwerp van Koers en Mulder waarschijnlijk niet op zijn plaats. Het is wellicht wel een heel functioneel en adequaat ontwerp voor een onderwijsinstelling als de universiteit. Dit soort voorbeelden zet je in ieder geval wel aan het denken over de bibliotheek van de toekomst.






vrijdag 17 december 2010

Holland promotie

De Koninklijke Bibliotheek is hard op weg dé digitale bibliotheek van Nederland te worden. Het mag als bekend verondersteld worden dat deze bibliotheek in Den Haag heel veel culturele schatten in huis heeft. Het mooie is dat deze prachtige collecties in rap tempo steeds meer digitaal beschikbaar komen. Een compliment voor deze eerbiedwaardige bibliotheek is hier zeker op zijn plaats.
De Koninklijke Bibliotheek geeft ook het goede voorbeeld als het gaat over samenwerking zoeken met andere culturele instellingen. In de grote database Het Geheugen van Nederland is documentatie en informatie opgeslagen van 83 organisaties. Eén daarvan is het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC).
Sinds 1915 wordt de promotie van Nederland als vakantieland gestructureerd aangepakt: gestart als de Algemene Nederlandse Vereniging van Vreemdelingen Verkeer heeft anno 2007 het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) de verantwoordelijkheid voor de marketing van Holland.
De collectie toerisme affiches van het NBTC omvat ca. 180 posters, verschenen van 1926 tot en met 1998, die een beeld schetsen van toeristisch Nederland.
Bijna alle posters zijn gedigitaliseerd en op de website van de KB geplaatst. Hier een selectie door de jaren heen waarbij de Hollandse kust en, specifieker, de badplaats Scheveningen gepromoot wordt.
Ik vind de oudere posters eigenlijk aardiger dan de nieuwere of zal dat mijn nostalgische inslag zijn. Vooral de poster uit 1949 zal toch wel heel wat dames naar Nederland getrokken hebben, neem ik aan.

1926
1930
1949
1950
1959
1972
1982
1987
1993
1996