Jean Francois Rauzier - Bibliothèque

vrijdag 13 april 2012

Bibliotheektarieven in de jaren vijftig


Door een terugtrekkende overheid wordt er tegenwoordig meer gerekend op de inkomsten van de leden van de bibliotheek. Wij denken weleens dat de prijs van ons huidige bibliotheekabonnement behoorlijk hoog is (€ 48,- per jaar), maar daar denk ik na het lezen van onderstaand artikeltje enigszins genuanceerder over.
Rondstruinend in de historische krantenbank die door de Koninklijke Bibliotheek ontsloten is, zocht ik naar het nieuws op mijn geboortedag , 22 december 1953.
Verrassend dat er juist op die dag in De Waarheid, de communistische krant die kort na de oorlog de grootste krant van Nederland was, over de bibliotheek werd geschreven.
Het bleek een aankondiging te zijn van de verhoging van de tarieven. Het leengeld voor één boek met een uitleentermijn van één week ging van 15 naar 17 cent en het telaatgeld werd verhoogd van 2 naar 3 cent per dag.
Als je bedenkt dat dit de prijzen van bijna zestig jaar geleden zijn, vallen de huidige tarieven wel mee. Zeker als je bedenkt dat het aanbod nu vele malen groter is dan in die tijd.
Blijkbaar had men wel wat over om boeken te kunnen lenen van de bibliotheek.
Nooit te snel roepen dat de bibliotheek veel te duur is, want voor heel veel mensen is de bibliotheek dat contributiebedrag meer dan waard.
De foto's van bibliotheken in de jaren vijftig zijn uit het Spaarnestad photo archief

Geen opmerkingen: