Jean Francois Rauzier - Bibliothèque

vrijdag 18 november 2011

De white box van Stuttgart


Stuttgart is een enorme bibliotheek rijker. Het gebouw is een ontwerp van de Koreaanse architect Eun Young Yi. De grote witte kubus heeft negen verdiepingen bovengronds en twee ondergronds. Het ontwerp dateert reeds uit 1999. De bouw startte echter pas in 2008 en afgelopen maand oktober was het zover: De bibliotheek ging open voor het publiek.De bibliotheek is een grote open ruimte met boekenkasten langs alle wanden en vele trappen die alle verdiepingen met elkaar verbinden.
Van een winkelconcept met frontale presentaties en doelgroepencollecties is hier nog absoluut geen sprake. Wellicht is dat te wijten aan het feit dat het ontwerp al twaalf jaar oud is. Het aantal meters boekenplanken is eindeloos. Voor de liefhebber van grote collecties moet dit een waar paradijs zijn.
De kleuren zijn eenvoudig gehouden: Witte kasten, witte gangpaden, witte muren, witte trappen en witte meubels. De mensen en media moeten kleur geven aan dit indrukwekkende gebouw.

Op de onderste verdiepingen is er een enorme grote lege zaal als stilteruimte

Een dwarsdoorsnede van het gebouw laat zien dat er nog vele ruimte's zijn voor diverse activiteiten aan de zijden van het gebouw

Gelukkig zijn er ook nog plekken in dit overweldigend gebouw waar nog gewoon kan worden voorgelezen


Een filmpje opgenomen tijdens de openingsnacht in oktober

Bij onderstaand filmpje moest ik direct denken aan deze tekening van Escher

1 opmerking:

Unknown zei

Do you subscribe to any other websites about this? I'm struggling to find other reputable sources like yourself

Amela
Box Van Trailers