Jean Francois Rauzier - Bibliothèque

vrijdag 12 augustus 2011

Personal computer 30 jaarVandaag, precies 30 jaar geleden, bracht IBM zijn eerste personal computer uit, de IBM 5150.
Natuurlijk, Apple was al enkele jaren met een dergelijk apparaat aan het experimenteren, maar de IBM 5150 wordt toch algemeen gezien als het begin van de personal computer, waarvan we binnenkort waarschijnlijk het einde van zullen meemaken. De positie van de huidige pc, zoals we al jaren de personal computer noemen, wordt hevig aangevochten door laptops en tablets, die nog handzamer blijken te zijn. IBM heeft zijn personal computer afdeling al een jaar of vijf geleden van de hand de gedaan.

In 1981 begon het zo:Grappig is dat IBM in 1981 ook al 30 jaar teruggaat in de tijd, waarin “de computer, sneller, kleiner, minder gecomplicerd en goedkoper is geworden”. Die trend is dus nog eens 30 jaar doorgegaan.


De uitvinding van de computer heeft enorme gevolgen gehad voor onze maatschappij waarvan de reikwijdte nauwelijks te overschatten is. De ontwikkelingen op digitaal gebied gaan in snel tempo door en zullen ook het bibliotheekwerk in de komende 30 jaar radicaal doen veranderen.


2 opmerkingen:

Hans zei

Mooi om zo de oorspronkelijke advertentietekst te lezen. Het valt mij op in de advertentie: er staat nergens wat je er precies mee kan, wel dat het je leven makkelijker maakt.

Bas van Houwelingen zei

@Hans, je hebt gelijk. Dat was me nog niet eens opgevallen. Computers waren toen zeker nog niet zo ingeburgerd dat het gebruik heel voor de hand lag.