Jean Francois Rauzier - Bibliothèque

zondag 2 januari 2011

Verleden en toekomst van de bibliotheken

Ancient Library of Alexandria


New Library of Alexandria, Egypte

Een spiksplinter nieuw jaar met nieuwe kansen om de bibliotheek te laten bloeien en groeien. Ik wens iedereen een prachtig jaar, waarin we de uitdagingen, waarvoor we als bibliotheek staan, ontspannen oppakken en oplossen alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.
De voortgaande digitalisering van woord, beeld en geluid zal de bibliotheek in de toekomst grondig doen veranderen. De opkomst van de e-reader en niet te vergeten de ipad zijn daar de eerste tekenen van. Lees ook eens de blog van Edwin Mijnsbergen van vandaag en kijk daar naar de informatieve video’s van Eli Neiburger over de impact die de digitalisering op bibliotheken kan hebben. Gelukkig is het niet alleen doemdenken maar komt hij ook met een aantal oplossingen.


Ik vond nog een andere video waarin duidelijk wordt hoe de functie van de bibliotheek verandert in de komende jaren. Het lijkt me goed om dit soort informatie in ons achterhoofd te houden als we gaan praten over de beleidskeuzes die we voor de komende jaren gaan maken.

2 opmerkingen:

mari zei

Dat laatste filmpje spreekt me erg aan.
o.a. het creëren en delen van informatie.
Maar hoe dan ook we zullen toch blijven lezen.

De allerbeste wesen voor 2011

Bas van Houwelingen zei

@mari, de bibliotheek als platform voor beginnende auteurs en anderen lijkt me ook wel een mooie optie. En we zullen inderdaad wel blijven lezen, maar of we daarvoor ook moeten lenen, is nog maar de vraag.