Jean Francois Rauzier - Bibliothèque

donderdag 4 augustus 2011

De boekbubbel


In Chicago is enkele maanden geleden een gigantische nieuwe universiteitsbibliotheek geopend, de Joe en Rika Mansueto Library. Kosten, 81 miljoen dollar, maar dan heb je ook wat.
De bibliotheek lijkt aan de buitenkant een grote glazen druppel. Binnen is geen boek te zien. Dat komt omdat de bibliotheek eigenlijk een soort ijsberg is. Het grootste gedeelte bevindt zich onder de grond.


Het magazijn boeken kan ongeveer 3,5 miljoen exemplaren bevatten. De gereserveerde boeken worden met behulp van vijf uit de kluiten gewassen kranen tevoorschijn gehaald en later door diezelfde robotkranen ook weer opgeborgen.


Als je wilt zien waarom in deze bibliotheek geen opruimhulpen meer werken, moet je naar het onderstaande filmpje kijken.

4 opmerkingen:

alja zei

hee, Bas. Ziet er supersonisch uit. Zouden er in die bieb nou nooit meer boeken kwijt raken??
Groet,
Alja

Bas van Houwelingen zei

@Alja, vast wel want als je een keer niet goed scant verdwijnt een boek die enorme boekenkelder zonder dat het waarschijnlijk ooit nog tevoorschijn komt.

mari zei

ik heb met verbazing zitten kijken, maar zoals je al schreef, ook daar komen storingen voor en zo nu en dan zal je toch de zaken weer op moeten zoeken en weer goed zetten, ik moet er niet aan denken

Bas van Houwelingen zei

@mari, verbazingwekkend blijft het wel en voor een universiteitsbibliotheek waar studenten de boeken meestal niet uitzoeken via rondlopen en snuffelen is dit wel een mooie oplossing.