De startpagina van Google staat vandaag in het teken van John James Audubon.
Audubon werd geboren op 25 april 1785 op Haïti, destijds een Franse kolonie. Vandaag zou hij dus 226 jaar geworden zijn. Hij groeide op in Frankrijk onder de naam Jean-Jacques Audubon. Om de dienstplicht van Napoleon te ontduiken week hij in 1803 uit naar de Verenigde Staten en verengelste er zijn naam tot John James.
Op een gegeven moment besloot hij om ‘alle’ vogels van Noord-Amerika te gaan schilderen en wel op ware grootte. En wat niemand geloofde, lukte hem wonderwel.
Hij reisde via rivieren dwars door Amerika op zoek naar zo veel mogelijk soorten.
Er zijn vandaag de dag wel vraagtekens te plaatsen bij zijn methode om aan goede modellen te komen. Hij schoot soms honderden exemplaren van een bepaalde soort om ze te bestuderen en de best bewaarde werd met ijzerdraad in een zo natuurlijk mogelijke houding opgezet. Vervolgens werden ze dan als model gebruikt voor zijn aquarellen.
Op het schilderij hierboven is daarom deze natuuronderzoeker, maar vooral ook jager, met het geweer in aanslag afgebeeld.
Na zes jaar hard werken probeerde Audubon tevergeefs zijn map met waterverfschilderingen in de Verenigde Staten te gelde te maken.
Toen dit niet lukte nam hij de boot naar Engeland. Uiteindelijk vond hij in de drukker en graveur Robert Havell de ideale compagnon. Havell verzorgde de 435 in aquatint gedrukte afbeeldingen. Audubons vogels zijn allen op ware grootte afgebeeld. Het formaat wordt 'dubbelolifant' genoemd en is ongeveer 64 bij 97 centimeter. Voor sommige vogels als bijvoorbeeld de flamingo gaf dit problemen; de nek van de flamingo kronkelt zich via de bovenkant langs de hele zijkant naar beneden.
Dit boek, Birds of America, voor het eerst uitgegeven in 1827, is wereldberoemd geworden.
Er zijn momenteel nog 119 exemplaren bekend, waarvan er 11 in bezit zijn van particulieren. De overige exemplaren staan in musea en universiteiten. Het Teylers museum in Haarlem bezit ook een compleet exemplaar.
Vorig jaar is een exemplaar bij Sotheby’s in Londen geveild. Er werd maar liefst 8,5 miljoen euro voor betaald. Boeken zijn soms nog steeds een kostbaar bezit.
Voor een postzegel met de afbeelding van John James hoef je minder lang te sparen.
De zegel die in 1940 met een frankeerwaarde van 1 dollarcent werd uitgegeven, kun je nu nog kopen voor ongeveer 15 cent.
Om een indruk te krijgen om wat voor tekeningen het gaat hier wat afbeeldingen uit het beroemde boek.
4 opmerkingen:
Hee, dat is grappig. Ik schreef ook eens over dit boek en vroeg me toen af of het echt het duurste boek zou zijn, omdat sommige boeken voor nog meer geld zijn verzekerd. Eigenlijk nooit een antwoord op gekregen http://www.edwinmijnsbergen.nl/2010/09/het-duurste-boek-ter-wereld.html
Maar een prachtig werk is het, wat een kleuren, wat een prenten...
Geweldig mooi boek, maar...
het duurste boek:
30.8 miljoen dollar
De Codex Hammer, ook bekend als de Codex Leicester, is een 72 pagina's tellend boekje van Leonardo da Vinci waarin hij tussen 1506 en 1510 aantekeningen maakte over het ontstaan van de wereld.
Bill Gates kocht het in 1994 Bill Gates stelt het eenmaal per jaar telkens in een andere stad tentoon.
@mari en @Edwin, ik trek direct het boetekleed aan. Een echte bibliothecaris neemt niet zomaar een berichtje over van wat hij op NU.nl tegenkomt, maar checkt dit nog eens bij andere bronnen. Gelukkig zijn er goede speurders zoals jullie, die niet alles zomaar voor zoete koek aannemen.
Bedankt voor de aanvulling.
Maar een mooi 'boekje' blijft het.
Mooi, zeg!
Een reactie posten