vrijdag 8 oktober 2010

De rijkdom van internet

Steeds meer raak ik er van overtuigd dat internet dé bron van informatie zal worden. Nog iedere dag wordt ik verrast door de veelheid van interessante informatie die reeds een plaats heeft gevonden op dit wereldwijde netwerk en toegankelijk is voor iedereen.
De bibliotheek als aanbieder en bewaarder van content is over z’n hoogtepunt heen en verslagen door internet.


Met het volgende voorbeeld zal ik dat duidelijk maken.
Vorige keer schreef ik over het motto van Herman Boerhaave, eenvoud is kenmerk van het ware.
Als ik het onderwerp Boerhaave invoer in onze bibliotheekcatalogus krijg ik één treffer te zien. Weliswaar een recent boek waarin verscheidene bekende Nederlandse wetenschappers en kunstenaars uit de Gouden Eeuw worden besproken, maar het blijft toch beperkt tot een pagina of vijf informatie over deze bekende Nederlander.

Daartegenover staat een veelheid en diversiteit van informatie over Herman Boerhaave, die direct beschikbaar en opgeslagen is, als ik enkele van de 122.000(!) treffers van Google nader bestudeer.
In Wikipedia vind ik vanzelfsprekend een uitgebreide levensloop met allerlei interessante links naar meer achtergrondinformatie.



Prachtige schilderijen van Aart de Gelder die Boerhaave en zijn gezin portretteerde zijn met Google afbeeldingen snel opgespoord.


Op de afbeeldingen site zie ik ook dat Boerhaave in de jaren dertig op een serie postzegels voorkomt...


...en dat zijn afbeelding in de jaren vijftig op een biljet van 20 gulden staat afgedrukt.



Foto’s van een standbeeld van Boerhaave in Leiden, of de gedenkplaat op het Linnaeustorentje in Harderwijk zijn gemakkelijk te vinden via Google-afbeeldingen, Flickr of Picasa.




Van het grafmonument in Leiden zijn er niet alleen foto's te vinden maar ook een mooie tekening



In een schoolboek uit 1839 over bekende vaderlanders, gevonden op de site van de Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren, las ik het volgende gedicht over de grafzuil van Boerhaave.


In diezelfde database vind je het Biografisch woordenboek der Nederlanden uit 1854 en lees je dat Boerhaave waarschijnlijk op het idee kwam om medicijnen te gaan studeren doordat dokters in zijn tijd geen raad wisten met 'een kwaadaardige verzwering in zijn linker dij' waardoor de jonge Boerhaave zelf maar eens ging experimenteren met zich te wassen met zijn eigen urine waarin hij zout had opgelost.


Al surfend zet je gemakkelijk nog een stapje verder. Je leest dat hij gewoond heeft op Kasteel Oud-Poelgeest in Oegstgeest, maar je hebt niet zo snel een voorstelling van wat je je daarbij moet voorstellen. Dus foto erbij gezocht en kijk eens aan, Boerhaave boerde goed blijkbaar.


Je wordt nog nieuwsgieriger, zouden er nog nazaten wonen? Zoek op de trefwoorden genealogie en Boerhaave en je weet dat hij vier kinderen heeft gehad, maar dat slechts één dochter volwassen is geworden en weer nakomelingen heeft gehad. Om kort te gaan, Oud-Poelgeest is nog bewoond geweest door zijn achterkleinkind en toen in andere handen overgegaan. Het is nu een congreshotel.


Aardige informatie, zeg je misschien, maar weinig inhoudelijk. Google biedt echter meer en veel meer content dan er ooit in onze bibliotheek over Boerhaave in de kasten heeft gestaan. Ga maar eens naar Google-boeken en je vindt heel eenvoudig honderden boeken en artikelen over Boerhaave waarvan velen direct en vaak ook volledig zijn te raadplegen, en bij anderen de vindplaats vermeld staat. Ook op de site van de Digitale bibliotheek van de Nederlandse letterkunde kun je terecht voor originele teksten van Boerhaave in het Latijn en zelfs met de Nederlandse vertaling erbij.


Volledig ingescande originele drukken uit de 18e of 19e eeuw simpel te downloaden. Je hoeft niet meer naar grote universtiteitsbibliotheken om oude en bijzondere titels te kunnen inzien.


Een internetaansluiting, een laptop en een lekkere luie stoel en je hebt de grootste bibliotheek op schoot.
Deze blog zou nog veel langer kunnen worden, maar het is genoeg om mijn punt duidelijk te maken. Veel digitale content is hier en nu al voor iedereen beschikbaar. Daarvoor hoef je niet meer naar de bibliotheek. Het is de hoogste tijd dat we eens diepgaand nadenken over hoe we in de toekomst aantrekkelijk blijven voor Jan en alleman.

3 opmerkingen:

  1. ik raak er steeds meer van overtuigd, dat het niet door gaan van de "krakers competitie" zeker voor jou een groot gemis is

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Net wat ik dacht toen ik dit blog las. Wat zou jij een pret hebben gehad met die krakercompetitie.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @mari en Wilma, dat neem ik direct van jullie aan. Het zwerven over internet is een hobby geworden waar ik veel van geniet en niet snel zal loslaten.

    BeantwoordenVerwijderen