Jean Francois Rauzier - Bibliothèque

woensdag 2 juni 2010

Zinkgaten

De tropische storm Agatha zorgde in Guatamala voor onophoudelijke regen waarbij vele doden vielen en een groot gat in Guatamala City sloeg van 60 meter diep, waar een huis en een gebouw van drie verdiepingen door opgeslokt werden.

Als je naar het gat kijkt, geloof je eerst niet wat je ziet. Bij wat zoeken op het internet blijken dit soort zinkgaten vaker voor te komen, hoewel dit wel een hele grote is.
In 2007 werd er in dezelfde stad een vergelijkbaar gat geslagen.

Hoe ontstaan dit soort gaten? Soms na zware regenval en in het geval van Guatamala City kwam daar nog eens een slecht rioleringssysteem bij, dat de hoeveelheid water waarschijnlijk niet heeft kunnen verwerken.
Ondergrondse stromen spoelen het gesteente en de grond in dediepere lagen weg. Als dat lang genoeg doorgaat, stort op een gegeven ogenblik de bovenlaag in en ontstaat er een zinkgat.
In Florida komen zinkgaten regelmatig voor vanwege het zachte kalkgesteente. Dit gesteente lost op door het grondwater waardoor er op de lange duur ondergronds holten of grotten ontstaan met alle instortingsgevaar van dien.
Ook door ingrijpen van de mens, bijv. mijnbouw of het slaan van waterputten kunnen zinkgaten ontstaan. Hier nog een paar 'fraaie' voorbeelden van oude en nieuwe sinkholes.


Tja, wil je uit je werk in je autootje naar huis, is ie verdwenen in een zinkgat. Bezuinigen oké, maar toch maar niet op het onderhoud van de rioleringen.

4 opmerkingen:

Unknown zei

Ha, jij hebt er een mooie verzameling van gemaakt! Maar een wonderlijk verschijnsel blijft het.

mari zei

In Nederland zijn ze ook te vinden

Een doline is een van de meest voorkomende vormen van een zinkgat.
In Nederland komen dolines voor in Zuid-Limburg, alwaar door kalksteenafgravingen enkele grotten zijn ingestort, waardoor deze karstinzakkingen ontstonden. Deze zijn onder andere op de Sint-Pietersberg in Maastricht te vinden

Het diepste zinkgat is te vinden in Mexico (Zacaton) 335 meter
Bron: Wikipedia

Josien zei

Leuke foto's, maar ben toch blij dat wij op een wat veiligere plek wonen.

Bas van Houwelingen zei

@Mariëtte, als ik in Limburg kom, zal ik eens opletten of ik er één zie.