In Colombia is er geen bibliobus maar een biblio-ezel. Een idee van Luis Humberto Soriano, leraar uit het Colombiaanse dorp La Gloria. Biblioburro betekent ‘rondtrekkende bibliotheek op een ezel’. De bedoeling van het project was om boeken te brengen naar arme en geïsoleerde kinderen in een door oorlog verwoest deel van Colombia. Hierdoor krijgen zij de kans om te leren lezen en boeken te lenen.
Luis Humberto Soriano begon tien jaar geleden om van zijn eigen geld boeken te kopen en een bibliotheek samen te stellen. Zijn in totaal zeventig boeken laadde hij op zijn twee ezels Alfa en Beto, en in de weekenden ging hij op pad naar afgelegen dorpjes. Hij stopte daar om fragmenten uit zijn boeken voor te lezen, les te geven en boeken uit te lenen. Zijn idee is een succes geworden: het aantal boeken dat hij nu bezit is tot 4.800 gestegen en gemiddeld driehonderd mensen lenen lezen deze regelmatig.
Leesbevordering op zijn best, zo’n biblioburro. Als er nauwelijks middelen zijn komt de kern van het bibliotheekwerk bovendrijven: leesplezier bevorderen.
Zelfs een ezel snapt dat het daar om draait.
Telkens weer opnieuw weet je weer iets aparts te vinden.
BeantwoordenVerwijderenJou idee, ik vul slechts aan
een karavaan met kamelen met een bibliotheek in Kenia, trekkend door de savanne.
Het doel van deze reizende bibliotheek is om nomaden en hun kinderen van boeken te voorzien, opdat deze mensen op termijn een betere ontwikkeling zullen hebben verworven, waardoor zij ook een waardevolle bijdrage kunnen leveren voor de verdere uitbouw van scholing