zondag 4 september 2011

Prachtige boeken uit de Middeleeuwen

Getijdenboek van Simon de Varie

Sinds gisteren is de tentoonstelling Machtige & Mooie Middeleeuwen te zien in De Verdieping van Nederland, de gezamenlijke expositieruimte van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief.

Uit de aankondiging: "De middeleeuwen staan bekend om boeken en documenten met rijke versieringen en sierlijke letters. De prachtige illustraties en schitterende miniaturen in de tentoonstelling zijn een lust voor het oog. De grote rijkdom aan prachtige middeleeuwse archiefstukken en boeken toont een doorsnede van de vroege, de hoge en de late middeleeuwen. Niet eerder presenteerden KB en Nationaal Archief zo een keur aan pracht en macht in een overzichtstentoonstelling."

Psalters, Brevieren en Getijdenboeken beginnen vaak met een kalender waarin men de religieuze vieringen bijhoudt die in de loop van een jaar plaatsvinden. De luxe exemplaren van dergelijke teksten zijn soms voorzien van prachtige illustraties. Hier een voorbeeld van zo’n maandkalender waarbij een aantal werkzaamheden op het land verbeeld worden.

Januari - dineren

Februari - zich warmen bij de haard

Maart - planten en opbinden van wijnranken

April - een man houdt een bloem vast

Mei - valkenier

Juni - gras maaien en keren en een hooimijt maken

Juli - onkruid wieden

Augustus - de oogst binnenhalen

September - druiven oogsten en persen

Oktober - zaaien, spinnen en ploegen

November - eikels slaan

December - het varken slachten

De onkruid wiedende man, afbeelding Juli, kijkt wel erg triest. Ik weet er alles van. Gisteren ook de tuin onder handen genomen. Onkruid wieden is helaas niet alleen nodig in Juli.
Het zijn wel schitterende tekeningen waar de zorg en aandacht van afstraalt. Meer van dit soort prachtige boeken zijn de komende maanden te zien in Den Haag.

Plaats: De Verdieping van Nederland bevindt zich in het verbindingsgebied tussen de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag. Direct naast Den Haag CS.
Tijd: 3 september 2011 t/m 8 januari 2012

4 opmerkingen:

  1. @janneke, de kb heeft inderdaad goud in haar archieven. Om jaloers van te worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Bas van Houwelingen
    Ik ben voor mijn boek op zoek naar de afbeelding van eik slaan. Weet u waar ik het orgineel of een afbeelding in mb kan vinden.
    Ik zou heel blij zijn met een antwoord.
    Vriendlijke groet, Marjanne
    info@sintau.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste Bas,

    Prachtige afbeeldingen en bedankt om ons kennis te laten maken met deze archieven. Voor een boek rond landschap en bewoning in de Scheldevallei zijn wij op zoek naar middeleeuwse afbeeldingen waar een zeis wordt gebruikt. Vooral om een archeologisch exemplaar uit de merovingische periode te kaderen. Zijn deze afbeeldingen ontsloten via een beeldbank of bestaat er een mogelijkheid om jouw reproductie van de maand juni te gebruiken mits correcte referentie natuurlijk.

    mvg

    Davy

    Davy Herremans (Universiteit Gent)
    davy.herremans@ugent.be

    BeantwoordenVerwijderen