Het wordt bijna gewoon, de sombere bezuinigingsberichten over het bibliotheekwerk. Je wilt daar niet te lang bij stilstaan, gewoon doorgaan en plannen maken om de bibliotheek levensvatbaar te houden. Maar af en toe kun je die aanhoudende stroom van negatieve berichten niet zomaar van je afschudden. Hier bijvoorbeeld enkele berichten van vandaag en gisteren:
31 maart 2011
Eibergen - De Bibliotheek Oost Achterhoek (BOA) raakt de helft van het personeel kwijt. Dat is de schatting van wethouder Jan Markink van de gemeente Berkelland en BOA-directeur Ton Mengerink. Het is het gevolg van de bezuinigingen op het bilbiotheekwerk in de gemeente.
Huijbergen - ... de dreigende sluiting van de bibliotheek... ...heeft de voorzitter van het bestuur 'met verbijstering' kennis genomen van het voorstel om alleen nog in Hoogerheide een volwaardige bibliotheek in stand te houden.
Vierlingsbeek - Om te voorkomen dat de bibliotheek uit hun dorp verdwijnt, willen inwoners verenigd in de Stichting Bibliotheek Vierlingsbeek het bibliotheekgebouw kopen.
30 maart 2011
Zutphen - Het college in Zutphen heeft ingrijpende plannen voor de Broederenkerk. De bibliotheek in het gebouw moet verdwijnen om plaats te maken voor andere culturele instellingen. Maar dat vindt niet iedereen een goed idee.
Dinkelland - De bibliotheek in Dinkelland moet de komende jaren niet de helft, maar 'slechts' een kwart van de subsidie inleveren.
Bergen op Zoom - Voor de bibliotheek aan het Zonneplein in Bergen op Zoom is het vandaag einde verhaal. Om half zes gaat de bibliotheek dicht om nooit meer open te gaan. In deze tijd, waarin bovenstaande berichten schering en inslag zijn, zijn wij bibliotheek. We gaan wellicht zware tijden tegemoet. Laten we ons dat realiseren. En dan nu weer aan de slag. Samen optrekken, alle creativiteit gebruiken waarover we beschikken op zoek naar de bibliotheek van morgen.
Brrrrr als je dat zo op een rijtje ziet staan.
BeantwoordenVerwijderen@Annie, de omstandigheden zijn inderdaad weleens beter geweest. Een hele uitdaging (zeggen we dan tegenwoordig) om er toch iets goeds van te maken.
BeantwoordenVerwijderenDe bibliotheek bij ons staat ook op de tocht. Het is nog afwachten.
BeantwoordenVerwijderen@Hans, hopen dat het meevalt. Financiële vooruitgang zit er de komende jaren in ieder geval niet in, vrees ik.
BeantwoordenVerwijderenEen positief bericht (is er soms ook)
BeantwoordenVerwijderenNRC sept. 2010
De openbare bibliotheken worden steeds meer plekken voor cultuur en informatie. Dit jaar hebben ze voor het eerst sinds jaren meer leden.
Vorig jaar hebben de Nederlandse openbare bibliotheken ruim 100.000 nieuwe leden binnengehaald. Dat is een kentering in de jarenlange trend van dalende ledenaantallen. De helft van de leden bestaat uit kinderen en jongeren tot en met zeventien jaar. In totaal waren vorig jaar ruim vier miljoen Nederlanders lid van de bib.
Het uitlenen van boeken is nog de belangrijkste activiteit, maar er komen steeds meer andere diensten bij, aldus Vereniging van Openbare bibliotheken. (VOB).
De bibliotheek (incl. die bij ons om de hoek - want díe bedoelde ik hierboven) lijkt de dans inmiddels te ontspringen. Afwachten.
BeantwoordenVerwijderen@mari, gelukkig is het niet alleen maar kommer en kwel. Bij ons valt het vooralsnog mee. Maar het zal zeker, financieel gezien, de komende jaren minder makkelijk zijn dan in de achterliggende jaren.
BeantwoordenVerwijderen@hans, mooi, houden zo.