Jean Francois Rauzier - Bibliothèque

zondag 27 februari 2011

Surinaamse fotocollectie gedigitaliseerd

Marrons, echtpaar

Het Nationaal Historisch Museum (NHM) gaat in samenwerking met het Surinaams Museum historische foto’s digitaliseren en via het internet ontsluiten.
Het Surinaams Museum in Paramaribo heeft de grootste fotocollectie in Suriname met duizenden foto’s uit de 19e en de 20e eeuw. De foto’s worden nu gedigitaliseerd en op Flickr geplaatst. Inmiddels zijn er al zo'n duizend foto's geplaatst. De foto's in deze blog zijn zo rond 1900 genomen waarbij duidelijk te zien is dat Suriname al lange tijd door verschillende bevolkingsgroepen bewoond is geweest.

Indianen

Meisje in koto

Marrons, hoogwaardigheidsbekleders in originele kleding met attributen

Hindoestanen

Javanen

Dames aan de thee

Meer foto’s zijn hier te bekijken.

maandag 21 februari 2011

Nieuwe bibliotheek in Hoofddorp

Zaterdag was ik in de nieuwe centrale bibliotheek in Hoofddorp. Deze prachtige bibliotheek is ook overgestapt op het retailconcept en volgt de Groningse indeling van de diverse winkels.
Door subtiele kleuraccenten en presentatiewanden in een bepaalde kleur zijn de afdelingen goed van elkaar te onderscheiden en blijft de uitstraling toch rustig. Het lijkt alsof je in een mooi warenhuis rondloopt. Opvallend is dat vrijwel de gehele collectie frontaal gepresenteerd wordt. Ook Dorine, mijn lief, vond het een heerlijke bibliotheek om in rond te dwalen. Zij zag direct al veel aantrekkelijke boeken die zij wilde inkijken of lezen.
Ook hebben we geprobeerd een specifiek boek uit de catalogus op te zoeken. Dat is wel gelukt, maar het kostte behoorlijk wat zoekwerk om het betreffende boek te vinden.
Dat maakt meteen het verschil duidelijk met de traditionele bibliotheek. Voor gericht een titel zoeken, blijkt de normale indeling op siso en alfabet de meest efficiënte indeling. Voor ronddwalen en overal aan snuffelen is het retailconcept ideaal. Als mijn lief het voor het zeggen zou hebben, was de keuze gauw gemaakt: De nieuwe uitnodigende bibliotheek in Hoofddorp is, wat haar betreft, een mooi voorbeeld om snel na te volgen op de Veluwe en elders in het land. En ik denk dat er heel veel klanten zoals Dorine zijn.
Natuurlijk heb ik foto’s gemaakt om een indruk te geven, maar stap vooral even de bibliotheek binnen als je in de buurt bent.





























De 'strandstoelen' zaten overigens prima.

vrijdag 18 februari 2011

Schoonheid in de wetenschap

Algen
Deze week is in Museum Boijmans Van Beuningen een tentoonstelling geopend over de schoonheid in de wetenschap. Te zien zijn beelden, die oorspronkelijk niet bedoeld zijn om de schoonheid vast te leggen, maar die wel schitterend zijn. Hans Galjaard, emiritus hoogleraar humane genetica aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, selecteerde de beelden uit een tiental vakgebieden in de natuurwetenschappen. Achtergrond informatie over deze tentoonstelling kun je vinden op Kennislink.
Het zijn prachtige beelden die je met het blote oog niet ziet. Er worden o.a. foto’s getoond van schimmels, bacteriën, planten en eencelligen.
De moeite waard om naar Rotterdam af te reizen. Hier alvast een voorproefje.

Duinsterretjesmos

Bacteriën

Anemonen

Muggenlarven

Schimmels

Fytoplankton

Mengsel van paracetamol en dextrine

Korstmos

Opaal

woensdag 9 februari 2011

Een nieuwe bibliotheek voor Birmingham



Een impressie van de nieuwe bibliotheek in Birmingham die in 2013 gereed moet zijn. Het lijkt mij een bibliotheek te worden die recht doet aan de rijke traditie, er staan nog heel wat boeken, maar tegelijkertijd alle ruimte biedt aan nieuwe vormen van dienstverlening. De bibliotheek als ontdekkingsreis.
Onderstaand filmpje duurt twee minuten. Als je aandachtsspanne de zes minuten haalt kun je hier een uitgebreidere versie zien.

zaterdag 5 februari 2011

Bibliotheekpromotie


Een poster uit de jaren dertig van de vorige eeuw die het gebruik van de bibliotheek moet stimuleren: “Voor een grotere kennis van meer onderwerpen gebruik vaak je bibliotheek!”
De kracht die het beeld uitstraalt, geeft blijk van een groot zelfvertrouwen. Wil je vooruit in het leven, dan moet je in de bibliotheek zijn.
Ik denk niet dat vandaag de dag nog veel bibliotheken met een dergelijke zelfverzekerdheid hun positie in de samenleving zouden durven aangeven.
Zo’n poster laat zien dat de tijden zijn veranderd. Kon je toen nog het beeld scheppen van een maatschappij waarin je eigenlijk niet om de bibliotheek heen kunt, nu is de situatie eerder omgekeerd: De bibliotheek haalt alles uit de kast om het de klanten zo goed mogelijk naar de zin te maken.


Een herbezinning op de positie van de bibliotheek is noodzakelijk. Hoe kan zij haar functie en haar aantrekkingskracht behouden in dit digitale tijdperk, waarin andere informatieaanbieders veel aantrekkelijker lijken te zijn dan de oude vertrouwde bibliotheek?
Het beeld van de denker van Rodin is een mooi symbool voor de gewenste bezinning. Laten we maar eens grondig nadenken over wat de bibliotheek nog te bieden heeft over bijvoorbeeld een jaar of tien.