maandag 25 januari 2010

Wiki wiki


Het begrip wiki is afgeleid van het Hawaïaans wiki wiki dat snel, vlug betekent. De eerste wiki werd al in 1994 gemaakt om het uitwisselen van ideeën tussen programmeurs te vergemakkelijken.
Wiki is op zich een heel aardige mogelijkheid voor ‘user generated content’ oftewel informatie aangedragen door gebruikers. De bibliotheek in Deventer heeft een Wikipagina aan haar website gekoppeld. Ik constateer echter dat de meeste bijdragen geleverd worden door de eigen medewerkers, een groep leerlingen in klasverband en enkele dichters. Ik krijg daardoor de indruk dat vrijwel alle bijdragen op verzoek zijn geleverd. Hoewel de mogelijkheid voor iedereen open staat worden de bijdragen dus slechts door een enkeling geschreven.
Als wij zelf iets dergelijks introduceren voor onze klanten, moeten we er dus wel voor zorgen dat er regelmatig bijdragen geschreven worden. Dat gaat blijkbaar niet vanzelf.
Een aantrekkelijke wiki aanbieden is meer werk dan alleen de technische mogelijkheid scheppen.

Ook Edwin Mijnsbergen, dé digitale bibliothecaris van Nederland, merkt in zijn blog op van 22 januari, De bibliotheken op twitter, dat de klant vinden met wiki’s en twitter nog niet zo gemakkelijk is.

Voor intern gebruik zie ik wel mogelijkheden voor het werken aan en delen van gezamenlijke stukken. Wellicht is een wiki beter geschikt voor discussies over bepaalde onderwerpen dan de groepsblog die we nu uitproberen.
In ieder geval bieden de applicaties die we nu tegenkomen, zoals het bloggen en de wiki’s zowel mogelijkheden voor intern als extern gebruik. Er ook daadwerkelijk mee aan de slag gaan vereist nog wel wat denkwerk en organisatie.

2 opmerkingen:

  1. ik vond dat ob deventer wel een "afgeslankte" wiki had; het is inderdaad erg afhankelijk van bijdragen van bezoekers van de site; aan de andere kant : er is zo ontzettend veel info over de streek, historie NWveluwe op internet te vinden; het zou heel interesant zijn om dit te ordenen en beschikbaar te maken voor
    de klant;van het vinden van oude afleveringen van streekkranten uit de jaren 60 van de vorige eeuw tot een opsomming van de bestaande attracties en fietsroutes;en mogelijkheden om bijdragen te kunnen aanleveren;

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Helemaal mee eens Janneke, de streek- en plaatsfunctie van de bibliotheek zouden een sterker accent moeten krijgen. Een wiki m.b.t. tot nieuws en historie van de plaats waar de bibliotheek staat zou een mooie aanvulling zijn om de streekcollectie's.

    BeantwoordenVerwijderen